Enquête vredesbeweging: veel kolonisten willen weg
De meeste joodse kolonisten zouden zich neerleggen bij een beslissing van de Israëlische regering om zich terug te trekken uit de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu woensdag heeft gepubliceerd.
„De kolonisten, met uitzondering van een zeer kleine groep extremisten, zullen geen obstakel vormen voor een vredesakkoord”, zo concludeert Vrede Nu in haar rapport. Een woordvoerder van de kolonisten verwierp het onderzoek. Hij noemde het bevooroordeeld en bedoeld om de politieke agenda van de beweging vooruit te helpen.
Vrede Nu pleit voor ontruiming van de nederzettingen die Israël heeft gebouwd op land dat het in de oorlog van 1967 heeft bezet. Maar volgens de organisatie waren de ondervraagden er niet van op de hoogte dat het om een enquête van Vrede Nu ging.
Vrede Nu zegt 3200 mensen in 127 nederzettingen te hebben ondervraagd. Daarvan zei 68 procent het gezag van de Israëlische democratie te erkennen als die tot terugtrekking zou besluiten. Zes procent van de ondervraagden zei dat ze geen gehoor zou geven aan zo’n besluit, zo staat in het rapport.
Meer dan 200.000 kolonisten wonen in de ruim 145 joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De internationale gemeenschap beschouwt die als illegaal volgens de internationale wetten. Israël bestrijdt dat.
Op een persconferentie zeiden medewerkers van Vrede Nu dat kolonisten die weg willen daar van de regering de kans niet voor krijgen. Ze wonen met subsidie in de nederzettingen en kunnen zich geen nieuw huis in Israël permitteren. Volgens de vredesbeweging wil niemand hun huis in de nederzetting kopen.
Yehoshua Mor-Yosef, woordvoerder van de grootste koepelorganisatie van kolonisten YESHA, zei over de enquête dat die alleen is bedoeld om joden over te halen de Westelijke Jordaanoever te verlaten. „Vrede Nu heeft zich heilig voorgenomen om de joodse gemeenschappen ontmanteld te krijgen”, aldus Mor-Yosef. Volgens hem is het aantal kolonisten sinds januari vorig jaar met 7,7 procent gestegen. „En er komen er nog veel meer”, aldus de woordvoerder.