Binnenland

Geen verlaging van voorkeursdrempel

DEN HAAG - De verlaging van de voorkeursdrempel bij Kamerverkiezingen is van de baan nu minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing een wetsvoorstel van die strekking heeft ingetrokken.

Redactie politiek
4 September 2006 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

Het wetsvoorstel is destijds ingediend door zijn voorganger Pechtold (D66). De Tweede Kamer heeft er voor de zomer al wel een debat over gevoerd, maar stelde de stemming erover uit. De VVD’er Nicolaï maakt nu definitief een einde aan het plan door het wetsvoorstel in te trekken.Met de verlaagde voorkeursdrempel wilde Pechtold de band tussen kiezer en gekozenen versterken. Een paar duizend voorkeurstemmen zou naar zijn idee al voldoende zijn om volksvertegenwoordiger te worden.

Dat vindt Nicolaï een te kleine groep kiezers. „De belangenvereniging waar je lid van bent of het dorp waarin je woont, is dan al bijna genoeg. Zo kun je niet zeggen dat je bezig bent meer draagvlak voor de Kamer te krijgen.” Nicolaï houdt vast aan de huidige grens van een kwart van de kiesdeler, dus om en nabij de 15.000 stemmen.

Ook het wetsvoorstel om de gemeenteraadsverkiezingen te spreiden, trekt de bewindsman in. Pechtold wilde af van de gewoonte om de gemeenteraadsverkiezingen overal op één dag te houden. omdat die verkiezingen op die manier te veel door de landelijke politiek zouden worden beïnvloed. Nicolaï kijkt daar anders tegen aan.

Het wetsvoorstel om de gekozen burgemeester rechtstreeks in de Grondwet te verankeren, trekt het kabinet niet in. Hier doet zich echter het probleem voor dat de PvdA tegen is en het CDA in het nieuwe verkiezingsprogramma heeft gekozen voor de benoemde burgemeester.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer