Kerk & religie

„Religie is rede maar ook geleefde emotie”

AMSTERDAM - Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) start deze week de collegereeks Religie Nu. Studenten worden uitgenodigd onbevangen en op een nieuwe manier naar religie te kijken. „Religie is niet alleen een bewuste rede, maar ook geleefde emotie.”

Kerkredactie
4 September 2006 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De aanpak van de colleges is „onconventioneel”, waarschuwt het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS), initiatiefnemer van het project, op de website van de universiteit. In de collegereeks wordt religie benaderd als een antropologisch en cultureel fenomeen.Centraal thema is de sterk veranderde plaats en rol van religie in de huidige tijd. „Religie heeft in Nederland in korte tijd een opmerkelijke revival doorgemaakt. Bekende Nederlanders komen in interviews openlijk uit voor hun religieuze overtuigingen. Het lijkt wel of de media en religie een nieuwe relatie zijn aangegaan. Zelfs bij de Volkskrant en de NRC is het taboe op religie weg. Ook deze kranten zijn de laatste jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan spiritualiteit en zingeving.”

Daarmee is de religieuze kaart van Nederland complex en verwarrend geworden, constateert het IIS. „Klassieke methoden van theologie en religiewetenschap alleen voldoen niet meer.”

In de cyclus is gekozen voor benaderingen uit de geesteswetenschappen, gecombineerd met die uit gedrags-, natuur- en levenswetenschappen.

Aan de collegereeks werken onder anderen mee prof. dr. W. B. Drees (”Natuurwetenschap en religie”), prof. dr. A. Klamer (”Religie en economie”) en rabbijn A. Soetendorp (”Geen wereldvrede zonder godsdienstvrede”). Op 19 december is er een afsluitend forum onder leiding van dr. S. J. Noorda.

Ook gelijkwaardige initiatieven doen zich voor in Nederland. De Radboud Universiteit Nijmegen startte per 1 september van dit jaar een faculteit der religiewetenschappen. De nieuwe faculteit werkt nauw samen met de faculteit der theologie. In een tijd die gekenmerkt wordt door een gevoelige terugkeer van religie in cultuur en politiek bestaat er een groeiende behoefte aan een grondige academische bestudering van deze situatie, verklaart decaan prof. dr. Jean-Pierre Wils.

In de nieuwe faculteit zullen de bestaande bachelor- en masteropleidingen religiestudies en spiritualiteitsstudies worden voortgezet. Ook het onderzoeksinstituut voor religiewetenschappen en theologie zal deel uitmaken van de nieuwe faculteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer