Interesse in overname ziekenhuis Slotervaart
AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is in overleg met de Zaanse Meromi Holding over een overname. BNR Nieuwsradio heeft dat donderdagmorgen gemeld.
De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan maakten woensdag bekend dat ze afzien van overname. Volgens hen is het niet gelukt een verantwoord ondernemingsplan voor de exploitatie van het ziekenhuis op te stellen.Achter Meromi gaat een private investeerder schuil. Bestuursvoorzitter J. Kiemel van het Slotervaartziekenhuis wilde niet meedelen met wie hij tot gisteravond laat in onderhandeling was. Wel gaf hij aan dat de nieuwe investeerder zorgt voor de 10 miljoen euro die het Slotervaart donderdag aan de Belastingdienst moest betalen.
Op 14 augustus hadden Cordaan, De Key en Het Oosten een intentieovereenkomst ondertekend om de gebouwen en de zeggenschap van het ziekenhuis voor het eind van het jaar aan hen over te dragen.
In een verklaring zeggen de instellingen er nog steeds van overtuigd te zijn dat het een goede zaak zou zijn voor de bewoners van Amsterdam-West, voor het ziekenhuis en de medewerkers wanneer de samenwerking zou doorgaan. „Daarom zijn we teleurgesteld dat we moesten besluiten ons terug te trekken. Dat hebben we moeten doen omdat we ook de zorg voor de aan ons toevertrouwde publieke middelen hebben.”
Het Slotervaartziekenhuis verkeert sinds enige tijd in financiële problemen en was met verscheidene partijen in gesprek over een overname. Na de aankoop door de woningcorporaties en Cordaan leek de toekomst van het ziekenhuis voorlopig veiliggesteld.
Volgens het Slotervaartziekenhuis lag hun voorstel het dichtst bij de uitgangspunten die het zelf voor de toekomst had geformuleerd. De partijen wilden een „goed florerend basisziekenhuis als een onmisbaar onderdeel van een complete keten van zorgvoorzieningen in Amsterdam-West.”
Volgens het ziekenhuis is de belangrijkste reden voor het afketsen van de overname de opstelling van de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland. ZN stelt het Slotervaart een budget van 65 miljoen euro voor 2008 in het vooruitzicht als het maximaal haalbare, terwijl het ziekenhuis dit jaar werkt met een begroting van 90 miljoen euro. „Deze eis heeft een omvangrijke sanering van het ziekenhuisbudget tot gevolg. Dit is voor de drie overnamekandidaten niet acceptabel”, aldus het ziekenhuis.
De drie partijen hebben met het ziekenhuis gewerkt aan een businessplan dat uitging van een budget voor 2008 van 75 miljoen euro. Het standpunt van ZN is volgens het ziekenhuis „verbazingwekkend omdat Agis mede namens ZN eerder aan Cordaan heeft laten weten in te stemmen met een budget van 75 miljoen en zelfs de overname door Cordaan c.s. mee te willen financieren.”
De raad van bestuur spreekt nu verder met andere kandidaten over de overname van het ziekenhuis. Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) toonde ook interesse.
Beide instellingen liggen naast elkaar en werken al samen met de apotheek en de afdelingen oncologie en oncologische neurochirurgie.
De PvdA vindt dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) met een oplossing moet komen. Tweede Kamerlid Arib: „Er werken meer dan 1200 mensen en er zijn vele tienduizenden mensen afhankelijk van het Slotervaart. Als er zich niet op zeer korte termijn een andere geldschieter meldt, ligt de bal nadrukkelijk bij Hoogervorst. Het is onacceptabel als de boel dicht zou gaan.”
Vakbond Abvakabo FNV heeft „met verbijstering” kennisgenomen van het afspringen van de overname. De vakbond vindt dat de betrokken partijen tot bezinning moeten komen en opnieuw moeten onderhandelen. „Meningsverschillen over het budget kunnen en mogen niet tot gevolg hebben dat er straks in het geheel geen budget meer is en personeel en patiënten kind van de rekening worden”, aldus Abvakabo FNV.