Donner zegt Wilders beveiliging toe
DEN HAAG (ANP) – Het bedreigde Tweede Kamerlid Wilders kan zijn verkiezingscampagne voortzetten ondanks de extra beveiligingsmaatregelen die daarbij nodig zijn.
Dat maakte minister Donner (Justitie) woensdag duidelijk, nadat Wilders in het openbaar had gezegd dat zijn Partij voor de Vrijheid de beveiligingskosten niet kan betalen en dat daardoor zijn campagne in gevaar dreigt te komen.De bewindsman en de lijsttrekker overleggen vrijdag over de kwestie. „Daar komen we uit, want er moet campagne gevoerd kunnen worden”, zei Donner, die benadrukte dat er wat hem betreft geen probleem is. Hij vindt het vreemd dat Wilders hem niet gewoon heeft gebeld om een en ander aan te kaarten.
De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) heeft Wilders het dringende advies gegeven detectiepoortjes te plaatsen bij de ingang van de zaaltjes waar hij optreedt. Het vroegere VVD–Kamerlid heeft daar geen bezwaar tegen, maar zegt de kosten ervan (1000 euro per avond) niet te kunnen opbrengen.
Wilders wordt wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres al lange tijd op kosten van de overheid beveiligd. Organisaties zijn echter in principe verantwoordelijk voor de interne beveiliging van een bijeenkomst en moeten zelf opdraaien voor beveiligingskosten die niet persoonsgebonden zijn.
Wilders kreeg in de loop van de dag steun van zijn collega–Kamerleden. Het presidium (bestuur) van de Kamer stelde op initiatief van de SP in een brief aan premier Balkenende dat de regering de kosten voor extra beveiliging van campagneactiviteiten van politieke partijen moet betalen. Volgens Kamervoorzitter Weisglas moet iedereen „in alle vrijheid” campagne kunnen voeren en mogen kosten voor noodzakelijke beveiliging daarbij nooit een belemmering zijn.
Verantwoordelijk minister Donner is het daarmee eens. Als er in het geval van Wilders detectiepoortjes nodig zijn, dan moeten die er volgens hem ook komen. „Wij betalen de kosten die voor zijn beveiliging moeten worden gemaakt. In alle gevallen moet de verkiezingscampagne doorgang vinden. Dat moet linksom of rechtsom geregeld worden, binnen de grenzen van de redelijkheid”, zei hij.
Hoe Donner dat regelt en of de overheid alle kosten voor haar rekening neemt, wilde hij nog niet zeggen.
Terwijl de discussie over de beveiligingskosten van Wilders woedde, kwam de politie elders in Den Haag in actie in het appartementencomplex waarvan de beveiligde woning van de parlementariër deel uitmaakt. Dat gebeurde naar aanleiding van een inbraakalarm in het pand. Rechercheurs hebben „een woning” doorzocht. Of dat de woning van Wilders betrof, wilde de politiewoordvoerder niet zeggen. Het bleek uiteindelijk loos alarm.