Onduidelijkheid voor veel arbeidsongeschikten
AMSTERDAM (ANP) – Slechts 1500 mensen hebben in de eerste helft van dit jaar een IVA–uitkering voor volledig arbeidsongeschikten gekregen. Mogelijk zijn er echter veel meer mensen die ervoor in aanmerking komen. Een deel van de nieuwe deels arbeidsongeschikten wordt bij een volgende keuring misschien volledig afgekeurd.
Van de 5800 mensen die in de eerste zes maanden een WGA–uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid hebben gekregen, is bijna twee derde ook volledig arbeidsongeschikt. Omdat niet vaststaat of zij duurzaam niet in staat zijn te werken, krijgen zij volgens de nieuwe WAO–regels (nog) geen IVA–uitkering voor volledig arbeidsongeschikten. Zij worden over enige tijd opnieuw beoordeeld.Dit blijkt uit het halfjaarverslag dat uitkeringsinstantie UWV dinsdag heeft gepresenteerd. Het totale aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid is het afgelopen halfjaar gedaald. Eind juni werden ruim 876.000 uitkering verstrekt. Een jaar eerder waren het er nog 904.000.
Bij de uitkeringen blijft wel sprake van een toenemend aantal Wajong’ers (jong gehandicapten). Eind juni kregen 151.000 mensen zo’n uitkering, 4000 meer dan eind 2005. Dat aantal zal de komende jaren blijven stijgen, verwacht Dümig.
„UWV heeft het afgelopen halfjaar een behoorlijke prestatie geleverd", stelde Joop Linthorst, voorzitter van de Raad van Bestuur. De nieuwe WAO (WIA) is van kracht geworden en voor de herkeuring van ’oude’ WAO’ers is 2006 een „piekjaar".
Voor de tweede keer heeft de uitkeringsinstantie minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) moeten melden dat de herbeoordelingsoperatie niet op tijd afgerond kan worden. Op de afgesproken datum van 1 juli 2007 denkt het UWV 90 procent van de 325.000 ’oude’ WAO’ers herkeurd te hebben. De bewindsman heeft de organisatie gevraagd om voorstellen te doen voor de verdere planning.
In de eerste zes maanden zijn ruim 56.300 mensen opnieuw gekeurd en daarmee komt het totale aantal sinds het begin van de hele operatie eind 2004 op bijna 181.000. Van ruim een derde is de uitkering verlaagd of beëindigd, omdat er strengere criteria gelden.
UWV kwam begin dit jaar negatief in het nieuws, nadat de ombudsman vaststelde dat de instantie de „grootste leverancier van klachten" bij de ombudsman was. „Gezien de omvang van ons werk, wel enigszins begrijpelijk", aldus Linthorst. „Maar het is wel extra reden te werken aan forse verbetering". De organisatie wil toch al klantvriendelijker gaan werken. De werkwijze wordt anders. Nu wordt die bepaald door de regels en wetten. Dat moet meer vanuit de klant worden.
Volgend jaar kunnen werkgevers ervoor kiezen het risico van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid niet meer via UWV, maar bij commerciële verzekeraars onder te brengen. Volgende maand gaat UWV werkgevers daarover voorlichten. „Wij worden daarvan niet zenuwachtig", zegt Linthorst. „Er zal altijd een rol blijven voor publieke partijen".