„Leerlingen moeten zich aan docent kunnen spiegelen”
ROTTERDAM - „Besteden we op school niet te veel aandacht aan dingen die verkeerd gaan? Eigenlijk zouden we veel meer positieve krachten moeten mobiliseren.” Dat zei drs. G. C. Westmaas, locatiedirecteur van de Revius, een van de vier locaties van het Wartburg College, maandag tijdens de opening van het nieuwe schooljaar.
”Jij en de ander” luidde het thema van de openingsbijeenkomst, die voor de Revius maandagavond werd gehouden in de Sionkerk van de gereformeerde gemeente te Rotterdam-Alexanderpolder. Westmaas bezag het thema vanuit de ouders, de docenten en de leerlingen. De ouders moeten volgens hem de school niet aanmerken als plaatsvervanging van het gezin. „Ouders en school mogen elkaar niet zien als behorend tot een andere partij.”Antwoord gevend op de vraag hoe een reformatorische school moet aansluiten bij het gezin, vroeg hij: „Bij welk gezin? Er is grote diversiteit in gezinnen. Er zijn verschillen in kerkelijke achtergrond, in levensstijl en in keuzen die gemaakt worden. Voor sommigen gaat de school in door haar gestelde regels te ver, voor anderen niet ver genoeg”, aldus Westmaas. Hij vroeg de ouders te accepteren dat de bandbreedte van de school breder is dan die van de eigen kerk en van het eigen gezin.
Tussen personeel en leerlingen mogen volgens Westmaas geen tegengestelde belangen bestaan. „Een docent moet een voorbeeldfiguur zijn. Leerlingen willen zich daaraan spiegelen. Niemand kan een docent beter beoordelen dan de leerling.”
Over leerlingen wordt, volgens Westmaas, veel in waarschuwende zin gesproken, ook in toespraken bij de opening van een nieuw schooljaar. „Zijn we niet te vaak bezig met problemen, hebben we niet te weinig oog voor wat wel goed gaat?”
Hij memoreerde hoe leerlingen vaak voor elkaar een voorbeeldfunctie zijn. „Dat zou veel meer gewaardeerd moeten worden. Daar kan geen straf voor slecht gedrag tegenop.”
„Wanneer het thema bij ”Jij en de ander” blijft steken, dan blijft het arm en leeg”, zei Westmaas. Hij wees op de Ander, met een hoofdletter. „Onze verhouding tot de Heere God moet boven alles uitsteken.”
Ds. L. Terlouw, bestuurslid van het Wartburg College, mediteerde over de weg die Simson ging, naar aanleiding van Richteren 13 en 14. „De Geest des Heeren dreef Simson om zijn volk te verlossen uit de hand van de Filistijnen. Simson ging echter een andere weg. De weg naar Timnath, de weg bij God vandaan. Hij slaat de waarschuwingen van zijn ouders in de wind. Het is de wereld en een Filistijnse vrouw die hem trekken.”
Ds. Terlouw stelde de leerlingen de vraag welke weg zíj gaan. „We hebben nodig dat de Heere Zijn weg aan ons bekendmaakt.”
Voor de locatie Guido de Brès spraken in de hervormde Maranathakerk in Rotterdam-Zuid bestuursvoorzitter ds. J. P. Boiten, locatiedirecteur drs. R. Toes en drs. G. J. A. Toonen, lid van de centrale directie. Voor locatie De Swaef werd de openingsbijeenkomst gehouden in de Bethelkerk van de gereformeerde gemeente te Ridderkerk. Daar spraken ds. J. Koppelaar, locatiedirecteur K. J. Vogel en ds. W. van Weelden, tweede voorzitter van het bestuur.
Voor de Dordtse locatie Marnix vond de openingsbijeenkomst plaats in de Julianakerk van de gereformeerde gemeente te Dordrecht. Daar voerde ds. J. H. Lammers, tweede voorzitter van de raad van toezicht, en locatiedirecteur drs. D. van Meeuwen het woord.
De vier locaties van het Wartburg College worden door ruim 3800 leerlingen bezocht. De school telt 360 medewerkers.