Kerk & religie

Grondvlak

Opening kerk hhg Arnemuiden

29 August 2006 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:02
GOUTUM – Het interieur van de middeleeuwse Agneskerk te Goutum is gerestaureerd. Goutum, een Fries dorp vlak onder de stad Leeuwarden, telt ruim 2600 inwoners. Foto Frans Andringa
GOUTUM – Het interieur van de middeleeuwse Agneskerk te Goutum is gerestaureerd. Goutum, een Fries dorp vlak onder de stad Leeuwarden, telt ruim 2600 inwoners. Foto Frans Andringa

De hersteld hervormde gemeente van Arnemuiden neemt vrijdag de Rehobothkerk in gebruik. Na de officiële opening zal een eredienst worden gehouden die geleid wordt door de consulent van de gemeente, ds. J. Joppe uit Sint Maartensdijk.Vanaf 2 mei 2004 werden de diensten van de hersteld hervormde gemeente te Arnemuiden gehouden in de aula van het Calvijn College te Middelburg. Op 1 juni 2005 werd de helft van een voormalige meubelzaak aan de Van Cittersweg te Arnemuiden aangekocht, waarna werd gestart met de verbouwing. Inmiddels zijn er in het pand een kerkzaal met ongeveer 350 zitplaatsen en diverse zalen voor catechisatie, verenigingswerk en vergaderingen gerealiseerd. De zondagse erediensten worden bezocht door circa 300 kerkgangers. De hersteld hervormde gemeente telt momenteel 445 leden.

Bethlehemkerk bestaat 75 jaar
Deze zomer is het 75 jaar geleden dat de hervormde Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort 627 in Den Haag in gebruik werd genomen. De gemeente die nu gebruikmaakt van het kerkgebouw, wil dit feit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Gemeente, buurtbewoners en genodigden zijn uitgenodigd voor een vesper en een herdenkingsdienst. De vesper (een korte dienst met veel muziek en samenzang) heeft plaats op 9 september (16.00 uur) en vormt tegelijk de afsluiting van de Open Monumentendag. De herdenkingsdienst wordt gehouden op zondagmorgen 10 september. Deze dienst wordt geleid door dr. P. J. Visser, de huidige predikant van de gemeente.

Kerk voor hhg Boven-Hardinxveld.
In Boven-Hardinxveld heeft ds. C. M. Visser op 19 augustus de eerste paal geslagen voor een nieuwe kerk voor de hersteld hervormde gemeente. Het kerkgebouw wordt gebouwd aan de Nassaustraat op een stuk grond dat voorheen deel uitmaakte van een tuinderij. Door verschillende bezwaren van omwonenden heeft de bouw lang op zich laten wachten.

Het kerkgebouw is ontworpen door architectenbureau B. Bikker uit Groot-Ammers. De aannemer is bouwbedrijf Bijkerk uit Sliedrecht. Veel werkzaamheden worden verricht door gemeenteleden. Daarmee denkt de bouwcommissie onder de kostenraming van ruim 1,1 miljoen euro te blijven. Het is de bedoeling dat er in de kerk 420 zitplaatsen komen, waarbij er nog een mogelijkheid is tot uitbreiding op de orgelgalerij. Naar verwachting gaat de bouw een jaar duren. Tot die tijd worden de erediensten belegd in een timmerloods aan de Rivierdijk.

Kerk hhg Montfoort (I)
De hersteld hervormde gemeente van Montfoort hoopt ook na 1 september te kunnen blijven kerken in de loods aan de Mosterdmolenweg. Dat zegt president-kerkvoogd A. Belo desgevraagd. Het college van de gemeente Montfoort verleende de hersteld hervormde gemeente eerst tot 1 juli toestemming om in de loods op het industrieterrein kerkdiensten te houden. Daarna werd het gebruik van het gebouw als kerk op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro verboden. De hersteld hervormden bleven echter in de loods kerken. De gedoogtermijn werd na overleg met B en W vervolgens verlengd tot 1 september, onder voorwaarde dat de hhg zou gaan praten met de hervormde gemeente over gezamenlijk gebruik van het kerkgebouw.

Volgens Belo voelt de hhg zich door de gemeente op het verkeerde been gezet. „Er waren gesprekken geweest met de gemeente waarin aangegeven was dat tijdens de gedoogsituatie een tijdelijke vergunning van vijf jaar zou worden verstrekt en mogelijk daarna opnieuw een vergunning voor vijf jaar.” De burgemeester heeft echter aangegeven dat dit niet zo is en stelde, na correspondentie te hebben ontvangen van de hervormde gemeente, dat de hersteld hervormde gemeente terug de kerk in kan.

Inmiddels is er een eerste oriënterend gesprek tussen de kerkenraden van de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente gevoerd. „Maar hiervoor hebben we gewoon meer tijd nodig, onder andere door de vakantie”, aldus Belo. „We hebben een juridisch adviseur in de arm genomen met wie de handelwijze van de gemeente tegen het licht wordt gehouden en bezien wordt op welke manier we van de burgerlijke gemeente meer tijd kunnen krijgen. Een mogelijke oplossing moet niet onder zware tijdsdruk tot stand komen, dat is voor niemand goed”, aldus de kerkvoogd. „Het heeft de voorkeur van de hersteld hervormde gemeente om aan de Mosterdmolenweg te blijven kerken.”

Kerk hhg Montfoort (II)
Inmiddels heeft in Montfoort de ontvlechting van de ledenbestanden van de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente plaatsgevonden. „We hebben dat in goed overleg gedaan”, aldus Belo. „De ongeveer 2000 ingeschrevenen kregen drie mogelijkheden. Ze konden kiezen voor de PKN, ze konden kiezen voor de HHK en als ze niets zouden doen, zouden ze automatisch tot de PKN behoren. Van die leden hebben er 367 mensen gekozen voor de hersteld hervormde gemeente, 123 mensen hebben gekozen voor de hervormde gemeente en zo’n 150 leden hebben zich laten uitschrijven. De overigen hebben niet gereageerd.”

De hhg in Montfoort telt zondags ruim 600 kerkgangers. „Daarvan komt dus een fors deel van elders.”

Maranathakerk heropend
De gereformeerde Maranathakerk in Werkendam wordt vrijdag heropend na een periode van reconstructie. De vijftig jaar oude kerk heeft een vernieuwingsproces ondergaan. Dat was noodzakelijk om het aanzien te verbeteren, maar vooral ook om veiligheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid aan de huidige eisen aan te passen.

De eerste gereformeerde kerk in Werkendam stond aan de Sleeuwijksedijk en stond plaatselijk bekend onder de naam Naboths Wijnberg. Deze schuurkerk deed van 1837 tot 1859 dienst en telde zo’n 150 zitplaatsen. De tweede kerk werd gebouwd aan de Hoogstraat. Dit gebouw deed tot 1912 dienst. In beide gebouwen werd gebruikgemaakt van voorzangers omdat men niet beschikte over een orgel. In 1912 werd dit voornamelijk houten gebouw afgebroken en werd er een nieuw gebouw in gebruik genomen. Deze kerk werd in de oorlog verwoest. Toen de watersnoodramp in 1953 het gebruik van de gebouwde noodkerk onmogelijk maakte, kerkte men tijdelijk in de hervormde kerk. Op 29 juni 1956 werd de huidige Maranathakerk in gebruik genomen.

voetnoot (u17( De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer