Nicolaï kijkt streng op nieuwe paspoort
AMSTELVEEN - „Nu kan heel Nederland mijn persoonlijke gegevens zien.” Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) glimlacht als hij het eerste elektronische paspoort ontvangt uit handen van burgemeester J. van Zanen van zijn woonplaats Amstelveen. Minstens vijf televisiecamera’s zoomen in op Nicolaïs namen en geboortedatum.
„U kijkt wel streng, hoor”, grapt Van Zanen als hij de pasfoto van de minister bekijkt. Nicolaï: „Ja, tegenwoordig mag je niet meer lachen als er een pasfoto wordt gemaakt. Voor u zal dat wel moeilijk zijn, want u lacht veel.”Volgens de minister is de strenge blik nodig omdat mensen ook niet staan te lachen als ze door de douane worden gecontroleerd. „We proberen de controles zo precies mogelijk te doen.”
Nieuw aan het paspoort is vooral de chip die in de plastic kaart verborgen zit. Je ziet hem niet; de plek op de kaart is geheim. Dit om te voorkomen dat iemand de chip bewust beschadigt. Het belangrijkste doel van de invoering van de chip is het verder terugdringen van vervalsingen. Nicolaï: „Ik kom net terug van een reis door de Antillen, waarbij ik mijn paspoort vaak moest laten zien. Ik bezocht een museum over de Afrikaanse slavenhandel en zag daar een verzameling maskertjes van klei die bedoeld waren om mensen te identificeren. Maar die dingen waren behoorlijk fraudegevoelig. Dat is met dit paspoort wel anders.”
Op alle nieuwe identificatiepapieren zijn persoonlijke gegevens niet alleen op de kaart zichtbaar, maar ook elektronisch opgeslagen op een chip. Al zou er bijvoorbeeld worden geknoeid met de zichtbare pasfoto; dat kan niet met de foto die op de chip zit. Het minikaartje is beveiligd met een ingewikkelde sleutel. Volgens de minister zal het jaren duren voordat kwaadwillenden die sleutel te pakken krijgen. „In die tijd hebben wij wel weer een nieuwe beveiliging.”
Direct nadat Nicolaï zijn nieuwe paspoort heeft gekregen, laat hij de chip bekijken op een speciaal apparaat, waarmee burgers hun elektronische gegevens kunnen controleren. Het vierkante kastje, ongeveer 15 centimeter lang en breed, heeft bovenop een soort luifeltje. Nicolaï legt hier zijn opengeslagen paspoort onder. Op een computerscherm verschijnt de foto van Nicolaï in kleur. Ook de persoonlijke gegevens worden nog eens extra groot getoond. „Naam, geboortedatum, ja hoor, alles klopt.”
Sinds de invoering van een nieuw paspoort in 2001 is het aantal vervalsingen sterk teruggedrongen. Nicolaï kan niet garanderen dat het paspoort 100 procent waterdicht is. „Het blijft altijd een wedstrijd om vervalsers een stap voor te zijn. Maar met dit nieuwe elektronische document hebben we wel een fikse voorsprong opgebouwd.”