Algerije stelt zending strafbaar
ALGIERS - In Algerije zou maandag een nieuwe wet van kracht worden die het strafbaar stelt moslims tot het christelijk geloof te bewegen. Volgens de regering richt de wet zich tegen evangelisatiecampagnes van Amerikaanse kerken en sekten.
Dat meldde het Duitse christelijke persbureau Idea zaterdag.De Internationale Organisatie voor Mensenrechten (IGFM) heeft de regering van Algerije opgeroepen de antizendingswet in te trekken. Volgens de IGFM is de wet in strijd met de Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties.
Tot nu toe tolereerde Algerije het uitdelen van Bijbels en religieuze geschriften, evenals de overgang van de islam tot een andere godsdienst. De invoering zou het einde betekenen van de „relatieve godsdienstvrijheid” in het Noord-Afrikaanse land, waar de islam staatsgodsdienst is. Bijna 99 procent van de 33 miljoen inwoners is moslim. Het aantal christenen wordt geschat op 10.000.
De nieuwe wet voorziet in een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar voor iedereen die een moslim „aanzet, dwingt of beïnvloedt tot een andere godsdienst over te gaan.”
Deze strafmaatregel geldt ook voor het vervaardigen en verspreiden van documenten met als doel het geloof van moslims aan het wankelen te brengen. Christelijke gemeenten moeten voortaan al hun bijeenkomsten vooraf melden bij de autoriteiten.
De IGFM is bang dat de wet vooral kwalijke gevolgen heeft voor de Berbers in de bergregio Kabylei, die de afgelopen jaren in groten getale overgingen tot het christendom. Maar ook de officieel erkende kerken vrezen beperkingen. De aankondiging dat dertig Afrikaanse bezoekers van een Bijbelseminar het land moeten verlaten, heeft al tot protesten uit het buitenland geleid.
„De wet kan worden opgevat een machtsmiddel om alle niet-moslims te intimideren”, aldus een in Algerije wonende non tegenover de IGFM. De mensenrechtenorganisatie roept de regering op de wet in te trekken.