Washington geeft morning-afterpil vrij
NEW YORK - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakte donderdag bekend dat de morning-afterpil vrij verkocht mag worden aan vrouwen van 18 jaar en ouder.
Vrouwen moeten apothekers wel een bewijs van hun leeftijd tonen. Jongere vrouwen kunnen de pil alleen op recept krijgen, zoals dat tot nu toe voor iedereen gold.Na goedkeuring door de FDA bracht het bedrijf Barr Pharmaceuticals de morning-afterpil onder de naam ”Plan B” in 1999 op de markt. De pil was alleen verkrijgbaar op recept. Drie jaar geleden adviseerde de wetenschappelijke raad van de FDA in ruime meerderheid de pil vrij te verkopen. Het belangrijkste argument van de voorstanders was daarbij dat ”Plan B” ongewenste zwangerschappen zou helpen voorkomen, waardoor het aantal abortussen zou verminderen.
Tegenstanders van de vrije verkoop argumenteerden daarentegen dat de pil op zichzelf een vorm van abortus is. Bovendien zou de vrije beschikbaarheid van de pil vrouwen roekelozer maken. Daardoor zou het aantal ongewenste zwangerschappen kunnen toenemen. Ondanks het advies van de wetenschappelijke raad van de FDA om de pil vrij te geven, besloot de leiding van de organisatie dat advies niet te volgen.
„Dat was zeer ongebruikelijk voor de FDA. Gewoonlijk volgt de leiding het advies van de wetenschappelijke raad. Hier was mogelijk politieke druk in het spel, maar dat weet ik niet zeker”, aldus professor Peter Barton Hutt, voormalig adviseur van de FDA. Hutt doceert farmaceutische wetgeving aan de Harvard Universiteit in Massachusetts.
President Bush benoemde vorig jaar Lester Crawford tot nieuwe chef van de FDA. Zulke benoemingen moeten goedgekeurd worden door de Senaat. De Democratische senatoren Hillary Clinton en Patty Murray kondigden toen aan de benoeming van Crawford te blokkeren zolang er geen besluit genomen werd over ”Plan B”. Zij zagen hiervan af toen minister van Volksgezondheid Michael Leavitt hun beloofde dat er uiterlijk 1 september -vorig jaar- een beslissing zou zijn.
Daarop gingen de twee senatoren akkoord met de benoeming van Crawford. Waarop de FDA opnieuw aankondigde de beslissing over ”Plan B” uit te stellen. Crawford stapte enkele maanden geleden echter op vanwege onduidelijke financiële problemen. President Bush benoemde zijn plaatsvervanger Andrew von Eschenbach tot zijn opvolger.
Daarop kondigden Clinton en Murray opnieuw aan dat die benoeming geblokkeerd zou worden zolang er geen duidelijkheid zou zijn over ”Plan B”. „Wij laten ons niet nog een keer paaien met beloften die niet worden nagekomen”, kondigde senator Murray aan.
Democraten zijn in het algemeen voor vrijgave van ”Plan B”, evenals gematigde Republikeinen. Met de parlementaire verkiezingen van november in aantocht en de zware kritiek die het buitenlands beleid van de regering Bush momenteel te verduren heeft, besloot het Witte Huis blijkbaar om in deze affaire door de bocht te gaan.
„Ik steun het besluit van Andy (von Eschenbach, red.)”, aldus president Bush eerder deze week. Wel stelde hij dat de pil voor minderjarigen op recept moet blijven. Daarmee haalde hij zich de kritiek op de hals van een deel van zijn achterban. „Dit is duidelijk president Bush’ eigen beslissing en dat creëert een kloof met zijn achterban”, aldus ds. Thomas Euteneuer, voorzitter van de pro lifeorganisatie Human Life International.
Er waren ook positieve reacties. „Wij zijn blij dat het gezond verstand heeft gezegevierd; dit zal beslist leiden tot minder ongewenste zwangerschappen”, aldus Kirsten Moore van de pro choiceorganisatie Reproductive Health Technologies Project.
Volgens officiële cijfers zijn er jaarlijks 3 miljoen ongewenste zwangerschappen in de VS. Dat betreft voornamelijk vrouwen van 24 jaar en jonger. Daarom kritiseerden voorstanders van vrije verkoop de leeftijdsbeperking die de FDA heeft verbonden aan de vrije verkoop van de pil. „Wij zitten in dit land met een groot aantal tienerzwangerschappen. Als ”Plan B” makkelijker beschikbaar is, kan dat aantal drastisch worden teruggedrongen”, meent hoogleraar gynaecologie Tina Raine van de universiteit van Californië in San Francisco.
Republikeins senator Tom Coburn wijst dat argument van de hand: „”Plan B” heeft zo’n hoge concentratie aan hormonen, dat de vrije verkoop van deze pil beschouwd moet worden als een gevaar voor de volksgezondheid.”