Raalte zegt vertrouwen in burgemeester op
RAALTE - De gemeenteraad van het Overijsselse Raalte heeft donderdagavond unaniem het vertrouwen in burgemeester C. A. P. Bolhuis opgezegd. De CDA-burgemeester wilde donderdagavond tijdens een spoedvergadering niet zeggen wie beledigende internetberichten vanuit zijn woning heeft verstuurd.
Bolhuis raakte eind vorige week in opspraak nadat op de plaatselijke nieuwssite roalte.net berichten verschenen die hetzelfde IP-adres bleken te hebben en alle afkomstig bleken te zijn vanaf het computernetwerk in de woning van Bolhuis in Epe. Onder de namen Peter, Lex, Frank en Emma werden raadsleden in een discussieforum „kleine kinderen” en „klagers” genoemd die domme vragen stellen. Verder werd gevraagd om een dienstwoning voor de burgemeester en werd oud-burgemeester Houben scherp onder vuur genomen.De raad vroeg de burgemeester donderdagavond de naam van de dader bekend te maken. Bolhuis weigerde dit met een beroep op de privacy. De burgemeester erkende dat de internetreacties afkomstig zijn uit zijn huis, maar ontkende ten stelligste dat deze door hemzelf of door zijn vrouw zijn verstuurd.
De burgemeester gaf wel toe enkele reacties te hebben geplaatst onder zijn initialen CB en CAPB. „Dat was niet slim”, erkende Bolhuis. „Ik had dat nooit moeten doen.” Hij verklaarde donderdagavond zich „indirect” verantwoordelijk te voelen voor de beledigende berichten.
De burgemeester zei dat hij contact wil opnemen met de mensen die zich gegriefd voelden. Raadsleden vroegen zich af waarom de burgemeester dat sinds de commotie eind vorige week ontstond, niet eerder heeft gedaan. Bolhuis zei daar door de hectiek van de afgelopen dagen nog geen tijd voor te hebben gehad.
De gemeenteraad nam donderdagavond unaniem een motie aan waarin werd uitgesproken dat de raad met de commissaris van de Koningin in Overijssel gaat overleggen over de ontstane situatie. Daarmee werd impliciet het vertrouwen in de burgemeester opgezegd. Het overleg met de commissaris is een eerste stap op weg naar de benoeming van een nieuwe eerste burger.
De burgemeester vroeg aan het begin van de vergadering het vertrouwen van de gemeenteraad. „Alleen op die manier kan ik functioneren in deze gemeente.” Na verschillende schorsingen en intensief overleg tussen fracties en fractievoorzitters bleek Bolhuis dat gevraagde vertrouwen niet te krijgen.
Tijdens een persconferentie na afloop van de raadsvergadering verklaarde Bolhuis zich beschadigd te voelen. Zijn noodgedwongen vertrek en de ontstane crisis vormen volgens hem in de eerste plaats een verlies voor Raalte. Bolhuis, die vorig jaar september aantrad als burgemeester van Raalte, betreurde het dat hij niet de gelegenheid krijgt om te laten zien wat hij voor Raalte kan betekenen.
CDA-fractievoorzitter Robben zei dat de commotie juist en alleen is veroorzaakt door de burgemeester. „Wij willen een burgemeester van onbesproken gedrag”, aldus een geëmotioneerde Robben. Vanaf de publieke tribune klonk instemmend applaus. De fractievoorzitter verklaarde „aangeslagen en boos” op de burgemeester te zijn.
De burgemeester nam overigens „ondubbelzinnig” afstand van de inhoud van de grievende internetberichten. Fractievoorzitter E. den Haas van Lokaal Alternatief reageerde: „De burgemeester betuigt spijt, maar wij willen duidelijkheid. Die hebben wij op geen enkel moment gekregen.” De PvdA betreurde dat niet „onomstotelijk” vaststaat dat de burgemeester de berichten niet zelf heeft verstuurd.
Het optreden van Bolhuis heeft vaker ter discussie gestaan. In Raalte was Bolhuis eerder betrokken bij commotie over een schikkingsvoorstel bij de aanleg van riolering. Daarbij zou hij de raad onvoldoende hebben geïnformeerd. Ook ontstond ophef toen de burgemeester in een ingezonden brief horecaondernemers „een soort bedelaars” noemde, toen dezen om subsidie vroegen om rellen rond Oud en Nieuw te voorkomen. De burgemeester haalde zich bij zijn aantreden de woede van de politie op de hals door zijn verwondering uit te spreken over het feit dat de verkrachting van een vijfjarig meisje, in een zandbak bij een speelplaats in Raalte, door de politie IJsselland was stilgehouden.
Bolhuis, ex-wethouder van de gemeente Apeldoorn, was een van de hoofdrolspelers in de zich nog altijd voortslepende affaire rond de verhuizing van Reesink naar deze gemeente. Apeldoorn hangt een schadeclaim van vele miljoenen boven het hoofd, wegens het tegenwerken van dit bedrijf. In Apeldoorn was Bolhuis begin jaren ’90 al eens afgetreden als wethouder wegens mogelijke belangenverstrengeling rond het cateringbedrijf van zijn vrouw.