Buitenland

Burgers laten zich niet gezeggen door propaganda

AMSTERDAM - De wereld was meer dan een maand in de ban van het conflict tussen Israël en Hezbollah. Overvallen door het plotselinge conflict gebruikten Libanezen tijdens het conflict massaal weblogs om hun politieke mening te verkondigen. Menigeen vraagt zich af: Wie heeft de strijd nu eigenlijk gewonnen?

Arthur Blok
24 August 2006 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Het bewijs dat Libanese weblogs razend populair zijn, werd geleverd op de avond dat de Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman zijn slotbetoog hield. Tijdens het conflict citeerde Gillerman meer dan eens uit Libanese blogs.Op verzamelpagina’s als ”Lebanonheartblogs” of ”Openlebanon” zijn de meest uiteenlopende verhalen te lezen. Vanuit alle lagen van de maatschappij weten Libanezen deze weblogs te vinden. Politiek incorrecte meningen die de journaals niet halen bepalen hier de toon.

Compensatie
Amper 24 uur na de wapenstilstand liet Hezbollahchef Hassan Nasrallah al van zich horen. Opmerkelijk genoeg werd zijn overwinningsspeech in de dagen daarna zeer kritisch besproken. Hezbollah treft volgens Nasrallah totaal geen blaam, maar weerstond juist dapper de Israëlische agressie tegen Libanon. Die hoe dan ook wel was gekomen.

In de toespraak beloofde Nasrallah dat zijn organisatie de duizenden verwoeste huizen en bruggen herbouwt en dat alle getroffenen forse compensatie krijgen. Over de ontwapening wilde de Hezbollahleider weinig kwijt. Daarvoor vond hij het nog niet de juiste tijd. Een van de hoofdvragen die Libanese bloggers daarom stellen, is of de leider van deze militante beweging een held is of een boef.

Ook de vraag wat de beweging precies met de wilde actie heeft bereikt, houdt menig Libanees bezig. Jarenlang protesteerde Nasrallah tegen de aanwezigheid van het Libanese leger in het zuiden, maar sinds op 11 augustus VN-resolutie 1701 werd aangenomen, accepteert hij deze aanwezigheid plotseling wel. Over de robuuste VN-macht die de resolutietekst voorschrijft om de vrede te handhaven en de militie te ontwapenen, blijft hij vooralsnog muisstil. Met als doel het propagandavuur nog wat verder op te stoken, besloot de Syrische president Bashar al-Assad medio vorige week ook iets te zeggen. Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis verscheen hij op de buis, met een bijna hilarische boodschap. Assad prees het heldhaftige verzet en legde de schuldvraag van het conflict bij Israël en de anti-Syrische 14 maartbeweging.

Dat Hezbollah het conflict was begonnen, verzweeg de Syrische president. Diverse leiders van de Libanese oppositie reageerden de afgelopen dagen ongekend hard op de woorden van Assad.

Het gros van de Libanese bloggers blijkt totaal niet gevoelig voor de propagandagolf. Velen vinden het tijd dat Nasrallah de eer aan zichzelf houdt en opstapt. „Het is genoeg Nasrallah, je bent niet onze leider. Stap op, het is genoeg geweest!” is zomaar een mening van een bezoeker over de toekomst van de Hezbollahchef.

Burgerdoelen
In Israël claimt men eveneens de overwinning. Volgens premier Ehud Olmert is precies datgene bereikt wat Israël wil: het Libanese leger neemt de controle over in Zuid-Libanon en een internationale troepenmacht ziet toe op de ontwapening van de militie. Olmert bezwoer diverse malen dat ondanks het staak-het-vuren alle Hezbollahleiders een potentieel doelwit blijven, maar ook hij rept met geen woord over het begin van het conflict.

Na 34 dagen van chaos en verwoesting wordt de schade aan Libanese zijde geschat op zo’n 2,5 miljard dollar. In Israël is een onderzoek gestart naar de handelswijze van de strijdkrachten en het effect van de actie. Ook Human Rights Watch publiceerde een vernietigend rapport. De kritiek aan het adres van Tel Aviv is niet mis: het Israëlische leger zou doelbewust burgers en burgerdoelen hebben bestookt.

In een televisietoespraak zondagmiddag van de Libanese minister van Defensie, Elias Murr, werd duidelijk waar de meerderheid van de Libanese regering precies staat. Het Libanese leger heeft, op een paar kilometer na, de grens met Israël bereikt en uitsluitend het leger heeft wapens in zijn bezit. Eenieder die dat niet respecteert, zal zwaar worden gestraft. Opmerkelijk ferme taal voor een Libanese bewindsman en indirect een duidelijke boodschap voor Hezbollah.

Onveranderd
Desondanks laten Libanese bloggers zich nauwelijks beïnvloeden door de propagandamachine die al sinds de start van het conflict aan beide zijden overuren draait. Zij zien weinig roem in de overwinning. De infrastructuur van het land is grotendeels verwoest en ondanks de mooie woorden van de Hezbollahchef vragen zij zich sceptisch af wie er straks met de rommel blijft zitten.

Nu de laatste fase van het conflict met VN-resoltutie 1701 lijkt te zijn ingeluid, realiseert men zich dat er eigenlijk niet zo gek veel is veranderd. Hezbollah moet nog steeds worden ontwapend en zowel aan Libanese als aan Israëlische zijde moeten ontvoerde strijders worden vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer