Chinese non in gevangenis door „illegale activiteit”
De autoriteiten in het zuidoosten van China hebben een rooms-katholieke non gevangengezet. Zij gaf godsdienstles aan een zomerklas, aldus de christelijke mensenrechtenorganisatie Kardinaal Kung-stichting uit het Amerikaanse Stamford. Vier begeleiders en 26 leerlingen jonger dan 18 jaar zijn ook gearresteerd. Ze zijn een dag na de politie-inval weer vrijgelaten.
De inval had, aldus de organisatie, donderdag plaats in een huis in het dorp Dong’an. Daar kwam de ondergrondse klas bijeen. Leden van de ondergrondse Katholieke Kerk in China hadden de catechisatieklas georganiseerd, aldus de stichting. De kerk verwerpt het gezag van de door de staat gecontroleerde Katholieke Kerk in China.
De non, Chen Mei, zit nu in het detentiecentrum van de provincie Lianjiang, meldde het persbureau Associated Press (AP).
Een ambtenaar uit Dong’an bevestigde gisteren dat vrijdag een groep is gevangengenomen vanwege „het bezoeken van een illegale godsdienstige activiteit.” De ambtenaar wilde niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Ook wil hij geen namen noemen. Hij gaf wel aan dat een aantal kinderen met hun ouders de bijeenkomst bezocht. De meesten zijn volgens de man, die anoniem wilde blijven, weer vrijgelaten.
Een woordvoerder van de gevangenis in de provincie Lianjiang zei dat vrijdag rond de dertig mensen zijn gevangengenomen in verband met een ondergrondse godsdienstige bezigheid. Hij weigerde verder elke mededeling. „Wij zijn er alleen om mensen te bewaken. De politie behandelt de zaak”, aldus de gevangenismedewerker, die zijn eigen naam ook niet wilde geven.
De lokale politie weigert elk commentaar.
Peking staat erop dat de Katholieke Kerk in China opdrachten van de regering meer gehoorzaamt dan die van de paus. Bijvoorbeeld waar het gaat om het kiezen van bisschoppen. De officiële contacten tussen Peking en het Vaticaan zijn in 1951 verbroken. De nieuwe communistische regering in China zette toen zendelingen het land uit en dwong rooms-katholieken de banden met Rome te verbreken.
China beweert dat de erkende kerk ruim 4 miljoen katholieken telt. Onafhankelijke groepen stellen dat er miljoenen meer bij de ondergrondse kerk zijn betrokken.
De Kardinaal Kung-stichting beschuldigt de Chinese autoriteiten ervan dat ze jonge katholieken lastigvallen om hen en hun ouders te dwingen de ondergrondse kerk te verlaten en zich te voegen bij de Vaderlandslievende Kerk.