Economie

Britse regering erkent fouten bij bestrijding MKZ

De Britse regering heeft maandag erkend fouten te hebben gemaakt tijdens de bestrijding van de mond- en klauwzeercrisis in 2001. Dat zei minister Margaret Beckett van Landbouw in het parlement. Zij reageerde op een nieuw officieel rapport over de wijze waarop de regering in Londen de crisis heeft aangepakt.

ANP/AFP
23 July 2002 08:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Volgens het onderzoek onder leiding van dr. Iain Anderson reageerde de regering te langzaam nadat de eerste besmettingshaarden van de veeziekte waren ontdekt. Ook hadden de strijdkrachten veel sneller ingezet moeten worden in de zwaarst getroffen gebieden Devon en Cumbria, aldus Anderson. Dit werd al aangeraden in een officieel onderzoek na de laatste MKZ-crisis in 1967.

Minister Beckett bevestigde volgens de BBC dat vaccinatie onderdeel wordt van de regeringsstrategie om de omvang van de zeer besmettelijke veeziekte in de toekomst te beperken. In eerder gepubliceerde officiële rapporten werd ook al gepleit voor het inenten van gezonde dieren om verdere verspreiding van MKZ te voorkomen.

In het parlement bekende Beckett dat tijdens de wanhopige omstandigheden die niet alleen boeren troffen maar ook haar departement, fouten gewoon niet te voorkomen waren. Zij zei dat ministers in het begin van de crisis zich niet hadden gerealiseerd hoe ernstig de situatie was en dat ingrijpende maatregelen moesten worden genomen om de crisis te stoppen.

Volgens Anderson was de „mond- en klauwzeerepidemie van 2001 een noodsituatie die een crisis werd. En in sommige delen van het land veranderde de crisis in een ramp.” Het rapport geeft meer dan tachtig aanbevelingen om het optreden van de regering bij een nieuwe MKZ-crisis te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer