Kabinet zoekt aanpak onwillige werkloze jongeren
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet zoekt mogelijkheden om ongemotiveerde werkloze jongeren die school voortijdig hebben verlaten, toch nog in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen. Premier Jan Peter Balkenende stelde vrijdag dat hiervoor nu de juridische mogelijkheden ontbreken. Hij hoopt dat het kabinet volgende week een oplossing heeft gevonden.
Eerder deze maand bleek uit onderzoek van Berenschot dat er een groep van 12.000 tot 14.000 ongemotiveerde jongeren is en dat zij min of meer ongrijpbaar zijn. Volgens staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) kan hij deze jongeren nu niet dwingen hun leven te beteren, zolang zij geen uitkering aanvragen en geen criminele misstap begaan.Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, van zowel coalitiepartijen CDA en VVD als de PvdA in de oppositie, zei vorige week geen genoegen te nemen met deze conclusie. Deze partijen verwachten dat wel enige dwang uitgeoefend kan worden op de jongeren, zodra de Tweede Kamer klaar is met het wetsvoorstel voor een zogeheten leer–werkplicht. Deze moet gemeenten de bevoegdheid geven om werkloze jongeren tot 23 jaar met onvoldoende scholing aan te pakken. Jongeren tot 16 jaar kunnen nu al dankzij de leerplicht gedwongen naar school worden gestuurd.
De staatssecretaris onderzoekt de mogelijkheden van de leer–werkplicht. „Maar mensen die niks misdaan hebben, kun je nou eenmaal niet zomaar opsluiten", aldus een woordvoerster van Van Hoof. „Wel is het noodzakelijk iets te doen met jongeren die dreigen de aansluiting met de arbeidsmarkt te verliezen. We hebben het hier niet over jongeren die een jaartje willen backpacken of een jonge moeder die ervoor kiest alleen voor de kinderen te zorgen, te stoppen met school en niet te gaan werken".
Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid lanceerde eerder dit jaar het idee om onwillige jongeren tot 23 jaar zonder werk of opleiding in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen. De staatssecretaris ziet hier wel iets in. Maar hij kijkt ook naar initiatieven die gemeenten al nemen. Zo kunnen jongeren in Amsterdam geen bijstandsuitkering aanvragen en worden ze met scholing en via zogeheten Workfirst–trajecten aan de slag geholpen. In Rotterdam wordt gewerkt aan een soort campus voor jongeren.