Binnenland

Kamer maant Van Hoof tot aanpak onwillige jongeren

DEN HAAG (ANP) – Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, CDA, VVD en PvdA, wil dat onwillige werkloze jongeren die voortijdig school hebben verlaten, gedwongen opgenomen kunnen worden in een drill–kamp om ze discipline bij te brengen.

11 August 2006 17:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

De regeringspartijen en PvdA zeiden vrijdag dat staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) zich niet mag neerleggen bij de conclusie van Bureau Berenschot dat dit juridisch niet mogelijk zou zijn.Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat er een groep van 12.000 tot 14.000 ongemotiveerde jongeren is en dat zij min of meer ongrijpbaar zijn. Van Hoof zoekt nu volgens ingewijden naar mogelijkheden om de jongeren te motiveren naar zo’n kamp te gaan. Daarvoor hoopt hij volgende week steun in het kabinet te krijgen. Maar deze aanpak vinden zowel PvdA en CDA als Van Hoofs eigen partij, VVD, niet overtuigend.

Begin dit jaar lanceerde de voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid het idee om onwillige jongeren tot 23 jaar zonder werk of opleiding in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen. De staatssecretaris ziet hier wel iets in. Hij waarschuwt ook dat jongeren die niet meewerken in een ander parket komen, zodra zij een bijstandsuitkering aanvragen of hun eerste criminele misstap begaan.

Van Hoof wil vooral aansluiten bij initiatieven van gemeenten. Zo kunnen jongeren in Amsterdam geen bijstandsuitkering aanvragen en worden ze met scholing en via zogeheten Workfirst–trajecten aan de slag geholpen. In Rotterdam wordt gewerkt aan het opzetten van een soort campus voor jongeren.

Maar Tweede Kamerlid Jet Bussemaker noemt de bewindsman „weinig daadkrachtig". Volgens haar was de oproep van De Boer juist een verzoek aan Van Hoof om de drill–kampen juridisch mogelijk te maken. „Wel omkleed met de garanties op stage– en werk".

Haar collega’s Ed van der Sande (VVD) en Eddy van Hijum (CDA) vragen zich af of wel alle mogelijkheden bekeken zijn. Zij wijzen erop dat de Tweede Kamer zich momenteel buigt over de zogeheten leer–werkplicht. Deze moet gemeenten de bevoegdheid geven om werkloze jongeren tot 23 jaar met onvoldoende scholing aan te pakken. Jongeren tot 16 jaar kunnen ook dankzij de leerplicht gedwongen naar school worden gestuurd.

Van Hijum: „We hebben het hier niet over jongeren die een wereldreis willen maken, maar die discipline, regelmaat en arbeidsmotivatie bijgebracht moet worden. Dat is hun eigen belang om te voorkomen dat ze helemaal uit het zicht verdwijnen en op de criminele pad terechtkomen. Maar ook beter voor de economie, want in steeds meer sectoren is een tekort aan personeel".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer