Economie

Goudkoorts woedt in koperland

IJMUIDEN - Koper staat flink in de belangstelling. Handelaren in oud ijzer doen goede zaken door de snel oplopende koperprijs, maar ook het dievengilde weet het buigzame roodgele metaal te waarderen.

Marcel ten Broeke
10 August 2006 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:00
…koperen bovenleiding felbegeerd…
…koperen bovenleiding felbegeerd…

Putdeksels, bliksemafleiders, gaskranen, wat dan ook: als het van koper is, lijkt het niet langer veilig. De laatste weken wordt er een explosieve stijging gesignaleerd van het aantal koperdiefstallen. Zo ontstond er deze week in Den Haag een gaslek nadat dieven koperen gaskranen uit enkele leegstaande woningen hadden verwijderd en verdween er in het Belgische Charleroi een vijftigtal putdeksels van koper.In Nederland zijn vooral bliksemafleiders populair bij het dievengilde. Een lucratieve business: een beetje bliksemafleider op een bedrijfsgebouw bestaat al snel uit enkele honderden kilo’s koperkabel en dat levert in de handel zomaar 1000 euro op.

Bij metaalhandel Broersen in IJmuiden zijn de laatste dagen geen ongure types met kilometers koperdraad onder de arm gesignaleerd, zegt een medewerker. „Met foute handel hoeven ze hier niet binnen te komen, dat weten zulke figuren wel. We hebben zorgvuldig een naam opgebouwd in de branche en die gaan we niet verspelen voor een paar euro eenmalige handel.”

De keren in het verleden dat er wel iemand met bedenkelijke waar aan de deur kwam, werd verteld dat ze daar bij Broersen niets van willen weten. „Dat ging niet altijd even vriendelijk, maar wel duidelijk. Wat dat betreft hebben we hier de laatste jaren wel wat mensenkennis opgedaan.”

Wel constateert de metaalhandelaar een duidelijke toename van de hoeveelheid door particulieren aangeboden tweedehandsmetalen in de laatste jaren. „Meestal willen mensen gewoon hun schuur opruimen en stuiten ze daarbij op schroot, maar het heeft waarschijnlijk ook wel wat met de recente prijsstijgingen te maken. Voor een kilo schoon koper geef ik nu zo 4,50 euro, da’s ruim twee keer zo veel als een jaar geleden.”

Op de internationale grondstoffenmarkt stijgt de koperprijs na een lichte zomerdip gestaag. Voor één ton vers koper werd gisteren bijna 8000 dollar neergeteld. Weliswaar ligt dat zo’n 10 procent onder de recordprijs die in mei werd bereikt (8785 dollar), maar de huidige prijzen zijn nog altijd ruim het dubbele dan een jaar geleden.

De prijs van koper is de afgelopen tijd vooral opgestuwd door de enorme vraag uit China en India. Deze landen hebben voor hun snelle industriële ontwikkeling enorme hoeveelheden van diverse metalen nodig. Met name koper is populair, omdat het buigzaam en dus prima te vervormen is.

Een staking bij de grootste kopermijn ter wereld, in Chili, heeft de prijs voor koper inmiddels opgedreven naar het hoogste niveau in weken. De ongeveer 2000 mijnwerkers van de Escondidamijn eisen al maandenlang een loonsverhoging van 13,5 procent, waar hun werkgever BHP Billiton niet verder wil gaan dan 3 procent. Maandag was de maat blijkbaar vol.

Het einde van de prijsstijging lijkt nog niet in zicht. Zakenbank Goldman Sachs verhoogde onlangs de prognoses voor de koperprijs voor de tweede helft van dit jaar met 20 procent. De helft hiervan is inmiddels opgesoupeerd.

Bovendien zijn de Chileense mijnwerkers vastbesloten hun eis met langdurige stakingen kracht bij te zetten nu de prijs voor koper hoog is en mijnbouwbedrijven megawinsten behalen. Want ieder uur dat BHP Billiton op volle toeren draait, kan het Australische bedrijf 1 miljoen dollar keiharde winst in de boeken bijschrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer