Opnieuw kerk dicht in West-Java
BANDUNG - Een van de laatste nog functionerende kerken in het West-Javaanse Bandung heeft haar deuren gesloten. De sluiting is het gevolg van aanhoudend protest van plaatselijke ambtenaren en fundamentalistische moslims.
Een groep van dertig mensen verstoorde volgens Open Doors op zondag 16 juli de eredienst van de Batu Zaman Baptistenkerk en eiste dat de predikant de vergunning liet zien. De gemeente probeert al sinds de stichting in 1998 een vergunning te krijgen. Tot dusver tevergeefs, hoewel plaatselijke ambtenaren mondeling toestemming gaven. Volgens de predikant, ds. Mathias, vrezen zij sociale onrust in de overwegend islamitische gemeenschap.Sinds maart van dit jaar sloten minstens twaalf kerken hun deuren. In de wijk waar ook de Batu Zaman Baptistenkerk staat, gingen eerder drie andere grote kerken dicht.
De kerk is betrokken bij verschillende welzijnsprojecten voor de gemeenschap. In vier jaar reikte zij vijftig studiebeurzen uit aan arme studenten van verschillende religies. Verder gaf de kerk allerlei cursussen, zoals een cursus elektronica en naailes.
De predikant denkt dat zijn gemeente een goede naam heeft in de buurt. De oppositie komt volgens hem niet van de buurtbewoners maar van islamitische instituten die de buurtbewoners tegen de gemeente opzetten.
De kerk heeft nu een tijdelijke locatie voor het houden van de erediensten aangevraagd, zoals is voorzien in een wet die op 21 maart van dit jaar werd aangenomen. De betrokkenen verwachten echter niet veel van deze wet.
Al meer dan een jaar ageren moslims hevig tegen illegale kerken, laat woordvoerder Jenö Sebök van Open Doors desgevraagd weten. „Vooral nieuwe gemeenten, die een doorn in het oog zijn van fundamentalistische moslims, moeten het ontgelden. Ook het grote aantal Indonesische moslims dat christen wordt, is voor deze moslims een reden tot protest.”
Dat het verkrijgen van een vergunning zo moeilijk is, komt volgens de woordvoerder niet door de buurtbewoners. „Mensen die in de buurt van de kerk wonen, moeten hier met een handtekening toestemming voor geven. Doorgaans hebben ze geen bezwaren. Maar islamitische organisaties dwingen hen wel bezwaar te maken.”
Werd het huren van zaaltjes voor kerkdiensten eerst nog oogluikend toegestaan, sinds een jaar is dat voorbij. Meer dan zestig kerken, sommige met niet meer dan dertig leden, gingen dicht.
Volgens Sebök speelt het probleem vooral in West-Java, en niet zozeer in andere delen van Indonesië. De islam is streng in West-Java. Bovendien zijn er veel door Saudi-Arabië gefinancierde koranscholen. „Arme jongeren krijgen er gratis onderwijs. Tegelijkertijd worden ze geïndoctrineerd door fundamentalistische moslims.”