LimeWire
De muziekindustrie heeft vorige week een belangrijk succes geboekt. Na een lange juridische procedure en zware druk is een schikking getroffen met het bedrijf Kazaa. Kazaa is de grote naam achter de wereldwijde muziekruilbeurs via internet: het bedrijf levert software om onderling muziek en andere computerbestanden uit te wisselen.
Dat gebeurt in de regel met gesloten beurs, reden waarom de industrie dit populaire programma -en de vele klonen ervan- met argusogen volgt. Er zwerven volgens brancheorganisatie IFPI op internet in totaal 20 miljard illegale kopieën van muzieknummers. De industrie is daardoor vorig jaar 4,5 miljard dollar aan omzet misgelopen. Kazaa is daarbij een van de hoofdschuldigen, omdat dit ruilprogramma bijna 400 miljoen keer gedownload is. Overigens is Kazaa allang niet meer interessant voor de gebruikers, omdat er inmiddels snellere alternatieven zijn.Onderdeel van de schikking is niet alleen dat Kazaa een forse boete betaalt, 78 miljoen euro, maar voortaan ook het downloaden van illegale muziek blokkeert. Kazaa werkt daardoor mee aan zijn eigen ondergang, want de clientèle zal nu uiteraard uitwijken naar andere downloadprogramma’s die nog niet aan banden zijn gelegd. Vandaar dat de muziekindustrie enkele dagen later de pijlen richtte op de volgende muziekpiraat: LimeWire.
LimeWire is in Nederland zeker geen onbekende. Het programma circuleert ook op reformatorische scholen, duikt om internetfilters heen en vult mp3-spelers met discutabele muziek. LimeWire raakte echter ook in het nieuws doordat studenten er vertrouwelijke defensiedocumenten mee ophaalden. Bij het installeren van LimeWire moet de gebruiker aangeven welke gebieden van zijn harde schijf hij met anderen wil delen, en daarbij gaat wel eens wat mis.
Het lekken van privédocumenten is niet het enige risico bij het gebruik van LimeWire en verwante programma’s. Andersom dringt er vaak allerlei rommel binnen op de pc. Vermeende muziekbestanden blijken dan plotseling virussen of porno te bevatten.
Hoofdbezwaar blijft echter dat de gebruikers van LimeWire zich op een glibberig pad begeven. Het kopiëren van muziek-cd’s en dvd’s en het uitwisselen van muziek is in bijna alle gevallen illegaal. Als er auteursrechten op zitten, is alleen een thuiskopie voor eigen gebruik toegestaan - de rest is klinkklare diefstal en dus zonde tegen het achtste gebod. Het downloaden van muziek via internet is formeel niet verboden, hoewel in de praktijk gebruikers bijna altijd ook muziek uploaden, wat weer wel verboden is.
In de zaak Kazaa bleek dat de muziekindustrie moeilijk kon bewijzen dat Kazaa zelf de wet overtreedt. Het bedrijf heeft er steeds op gewezen dat het software aanbiedt die zowel legaal als illegaal te gebruiken is. Dat de meeste gebruikers voor het laatste kiezen, is niet de schuld van Kazaa, luidt het verweer.
De overwinning van de industrie en de klopjacht op LimeWire is daarom een goede zaak. Ook al is een groot deel van de uitgewisselde muziek verwerpelijk, ze blijft het geestelijk eigendom van de auteur. Illegaal kopiëren en downloaden is hetzelfde als naar een muziekzaak gaan en een cd meepakken zonder te betalen.