„Honderden slachtoffers door bellen in de auto”
DEN HAAG - Bellen tijdens het autorijden zorgt jaarlijks naar schatting voor zo’n 600 doden en zwaargewonden in het verkeer.
Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).„Het is bekend dat de bediening van een mobieltje bestuurders afleidt. De aandacht neemt echter vooral tijdens de gesprekken aanzienlijk af”, zo laat een woordvoerder weten.
De getallen van SWOV berusten niet op empirisch onderzoek, maar op een schatting. Die komt tot stand door de resultaten van buitenlands onderzoek te vertalen naar de Nederlandse situatie, aldus de stichting.
Uit recente Amerikaanse, Britse en Zweedse studies blijkt dat bestuurders die een kilometer telefonerend afleggen zeker een vier keer hoger risico lopen op een ongeval met letsel. Het maakt daarbij niet uit of er met de telefoon in de hand of handsfree wordt gebeld.
De onderzoekers vertalen deze cijfers en stellen op grond van ongevalcijfers en het ongevalrisico dat er jaarlijks in het verkeer 600 doden en zwaargewonden minder zouden vallen als de telefoon uit de auto wordt verbannen.
Het blijft een schatting, aldus de woordvoerder, „maar we hebben geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie in Nederland wezenlijk anders is dan in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.”
Uit het SWOV-onderzoek blijkt ook dat automobilisten zich slecht houden aan het sinds 2002 geldende verbod om in de auto met de telefoon aan het oor te bellen.
Een derde van de autobestuurders belt tijdens het rijden geregeld handsfree.