Kerk & religie

Prof. De Lange: God iemand? Nee

KAMPEN - „Hoe dan ook, op het moment dat het menens wordt, en je je laatste gedicht schrijft, en je gaat bidden, richt je je tot iemand. God wordt jij. Betekent dit dat God iemand is? Nee.”

Kerkredactie
2 August 2006 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Dat zegt prof. dr. Frits de Lange, hoogleraar ethiek en oud-rector van de Theologische Universiteit Kampen, woensdag in dagblad Trouw.Het interview met prof. De Lange vormt de 22e aflevering in de serie ”de persoonlijke god” - die als intro heeft: „God is dood. Allang. Zeggen ze. Neemt niet weg dat we blijven geloven. Want we kunnen niet anders. Daarom hebben we God herdoopt tot Mysterie. Tot Geheim. Tot Iets. Alleen de persoonlijke God, die lijkt dood te blijven.”

Als je bidt, en God „jij” wordt, betekent dit dan dat God iemand is? „Nee”, antwoordt prof. De Lange. „Het betekent wel dat bidden dialogisch is. Wil zijn. Iemand die bidt, zoekt gehoor. Wil gehoord worden.”

„Door Iemand, niet door een Geheim”, werpt de interviewer de oud-rector tegen. Diens antwoord: „Het kan wel een geheimzinnig iemand zijn.” Prof. De Lange karakteriseert de Drie-eenheid in dat verband een „Ietsand”: „Iets, en tegelijkertijd Iemand met wie je een persoonlijke verhouding kunt hebben.”

Het gaat dus niet om de voorstelling van God als persoon, het gaat om de persoonlijke verhouding die je met die voorstelling zoekt, concludeert de interviewer. Prof. De Lange: „Precies.”

Maar je zoekt die persoonlijke verhouding toch omdat je antwoord wilt? „Nee. Je wilt gehoord worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer