Binnenland

Twee patiënten overleden na besmetting ziekenhuisbacterie

ROERMOND (ANP) – Twee patiënten van de afdeling intensieve zorg van het Laurentius Ziekenhuis Roermond zijn overleden, nadat zij een besmetting hadden opgelopen met een bacterie. Het gaat om de bacterie serratia marcescens. Het ziekenhuis sluit niet uit dat de besmetting heeft bijgedragen aan het overlijden van deze patiënten. Het ziekenhuis heeft dat maandag bekendgemaakt.

31 July 2006 18:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

De serratia marcescens was aangetroffen bij een routinecontrole op de aanwezigheid van bacteriën op de afdeling. Vijf patiënten bleken afgelopen weekeinde met de bacterie besmet te zijn. Daarom kondigde het ziekenhuis een patiëntenstop af. De bacterie kan bij kwetsbare patiënten infecties veroorzaken. De patiënten die op de afdeling intensieve zorg zijn opgenomen, hebben in de regel een verslechterde lichamelijke conditie. De bacterie kan bij deze patiënten leiden tot ziekteverschijnselen. Gezonde mensen hebben voldoende afweer en worden niet ziek van de bacterie.Zondag is gebleken dat vijf patiënten besmet zijn. Van deze vijf is bij drie patiënten de bacterie in het bloed aangetroffen. Twee van hen zijn vorige week overleden. Eén patiënt waarbij de bacterie in het bloed is aangetroffen maakt het goed, aldus het ziekenhuis.

Onderzoek naar de bron van de besmetting wijst bij enkele patiënten op besmetting via infusen. De infusievloeistoffen zijn op de afdeling intensieve zorg gereedgemaakt voor medicatietoediening en waarschijnlijk is tijdens de daarbij horende handelingen besmetting met de bacterie opgetreden. Drie patiënten hebben mogelijk op deze manier een besmetting met de bacterie in het bloed opgelopen.

Het ziekenhuis heeft maatregelen getroffen om de besmetting met de ziekenhuisbacterie te bestrijden. De isolatieverpleging op de afdeling wordt voor alle patiënten gehandhaafd. De procedure voor medicatietoediening is uit voorzorg aangescherpt. Door deze maatregelen is het risico voor verdere verspreiding geminimaliseerd, aldus het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft alle betrokken patiënten, hun familie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd over de toedracht van de besmetting en de genomen maatregelen. Pas nadat verdere onderzoeken naar de besmetting aantonen dat uitbreiding niet meer aan de orde is, kan de afdeling nieuwe patiënten opnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer