Anglicaanse kerk begint milieuactie
LONDEN - Gedrag dat bijdraagt aan de aantasting van het milieu, zoals lange vliegreizen of rijden in een auto die veel brandstof verbruikt, is zondig, stelt de anglicaanse bisschop Chartes van Londen.
De anglicaanse geestelijke luidde onlangs met deze stellingname een grootscheepse ecologische campagne van de Kerk van Engeland in. Doel van de actie, onder de noemer ”Shrinking the footprint” (Verklein de voetafdruk), is christenen bewuster te maken van het toenemende broeikaseffect. In dat kader streeft de Anglicaanse Kerk er ook naar de hoeveelheid koolstofdioxide die door het verwarmen van kerkgebouwen wordt uitgestoten vóór 2050 te reduceren tot 40 procent van de huidige hoeveelheid.Duurzaamheid heeft volgens bisschop Chartes een sterk theologische oorsprong. „Wij dienen als mensen verbonden te zijn: verbonden met God, met de schepping, met onze buren en met ons eigen welzijn”, zo stelt de geestelijke, die momenteel een kerkelijke milieucommissie leidt. „Het begrip zonde is soms te nauw gedefinieerd. Een zondig leven is een leven waarin mensen hun ogen sluiten voor de consequenties van hun daden. Zo kunnen bepaalde egoïstische keuzes, zoals per se met het vliegtuig op vakantie gaan, ook als een vorm van zonde gezien worden.”
Chartes stelt dat milieuvriendelijk gedrag uiteindelijk een individuele verantwoordelijkheid is. „Ik kan geen soort van fatwa uitspreken over een bepaalde activiteit. Sommige mensen hebben grote auto’s nodig, bijvoorbeeld omdat ze veel kinderen hebben of omdat ze op het platteland leven. Het gaat om de eigen verantwoordelijkheid. Mensen moeten geholpen worden die te nemen.”
Dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de anglicaanse gemeenschap, ziet hier voor de kerk een belangrijke rol weggelegd. „Voor de 21e-eeuwse kerk is rentmeesterschap geen extraatje meer, maar een morele verplichting”, zo schrijft hij in een informatiefolder aan parochies. „Gods liefde bevindt zich in elk object en elke structuur in de aarde. Hier dienen wij rekening mee te houden. Zo komen wij in een duurzame relatie met de schepping te staan.”
De kerkgemeenschap heeft als deel van haar campagne enkele initiatieven gelanceerd om deze verbondenheid vorm te geven. Zo is er een stappenplan opgezet met behulp waarvan lokale en regionale onderdelen van de kerk hun energieverbruik kunnen inventariseren. Deze worden gecoördineerd door gespecialiseerde „milieucommissarissen” op diocesaan niveau.
Daarnaast wordt aan kerkelijke vrijwilligers door middel van praktische tips uitgelegd hoe ze energie kunnen besparen. Zo kan men ernaar streven efficiënter met bestaande middelen om te gaan, duurzame energiebronnen te introduceren of bomen te planten.