Overdekte speeltuin vaak in de fout
DEN HAAG (ANP) – De Stichting Consument en Veiligheid heeft woensdag geschrokken gereageerd op een rapport van de VROM Inspectie over de (brand)veiligheid van overdekte speeltuinen.
„De nieuwjaarsbrand in Volendam gebeurde alweer enige tijd geleden en de aandacht voor het onderwerp veiligheid is verslapt”, constateert Cees Meijer van Consument en Veiligheid. Hij noemt de bevindingen van de Inspectie „echt schokkend”. Meijer: „Elke dag zou er een ramp kunnen gebeuren in een overdekte speeltuin”.Uit het rapport blijkt dat speeltuinen vaak een loopje nemen met de bouw– en (brand)veiligheidsvoorschriften. In totaal werden er 276 tekortkomingen aangetroffen bij dertig onderzochte speeltuinen. Het toezicht door gemeenten voldoet vaak niet.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten erkent dat het beter moet. „Er is behoorlijk wat mis”, zegt een woordvoerster van de VNG. Ze wijst er wel op dat de eigenaren van de speeltuinen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. „Gemeenten moeten controles uitvoeren en dat gebeurt niet altijd goed”.
De VNG verwacht dat de achterban snel actie onderneemt om de situatie te verbeteren. „Gemeenten zijn altijd erg gevoelig voor rapporten van de VROM Inspectie. Daar wordt altijd actie op ondernomen”.
Consument en Veiligheid stelt dat ondernemers doorgaans niet van kwade wil zijn, maar dat ze door de bomen het bos niet meer zien als gevolg van de vele regels op het gebied van veiligheid. „Ze redeneren dan dat ze een veilige zaak hebben als ze maar veel toezichthouders inzetten, maar daarmee zijn ze er nog lang niet”, aldus Meijer.
De organisatie die zich inzet voor een veiliger samenleving wil graag samenwerken met de Recron, de brancheorganisatie van recreatieondernemers. „Samen kunnen we werken aan veiligheidsscenario’s voor de overdekte speeltuinen. Op die manier ontstaat een werkbare situatie voor de ondernemers”, zei Meijer.
De Recron was woensdagmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar.