„Ik ben alleen zaaier en wegwijzer”
VOORTHUIZEN - Op het terrein van Evangelische camping ’t Beloofde Land in Voorthuizen staan zo’n 200 caravans, chalets en tipi’s - indianententen voorzien van houten vloer, koelkast en tweepits gasstel. In het hoogseizoen bivakkeren hier 800 tot 900 mensen. En speciaal voor hen organiseert de camping drie keer per week een dagopening.
Het is nog rustig in ’t Beloofde Land. Alleen het zuiden van Nederland heeft al vakantie. Het winkeltje, waar iedere morgen vers brood te koop is, opent net zijn deuren. Klanten zijn er nog niet.Ook de dagopening trekt nog weinig volk. Normaal vindt die plaats in de Grote Zaal, maar nu is de campingbibliotheek gereserveerd. Bij de deur staat evangelist B. van den Bosch al te wachten. „Kom binnen, broeder”, zegt hij tegen een campinggast.
De bibliotheek bevindt zich onder de nok van het gebouw. Onder het balkenplafond staan twee ronde tafels met stoelen eromheen. Op één ervan liggen bundels met opwekkingsliederen.
Vijf deelnemers zijn er, Van den Bosch en zijn vrouw niet meegerekend. „Misschien moeten we het voortaan toch maar een halfuurtje later doen?” vraagt de evangelist zich hardop af. „Negen uur, halftien misschien.” „’t Is wel vroeg, ja”, valt een vrouw hem bij. „Voordat de jongens thuis zijn, is het één uur. Dan is het halftwee voordat je slaapt.”
Ervaringsdeskundigen
Het is halfnegen. „Zullen we beginnen met het zingen van een lied?” vraagt Van den Bosch. Lied 371, stelt iemand voor. Niemand kent het verder. De keuze valt daarom op nummer 217. „O, welk een wond’re Verlosser vond ik in mijn Heiland en Heer.” De tekst wordt afgewisseld met een refrein: „Genade kocht mij vrij.”
Van den Bosch gaat voor in gebed. Hij dankt voor de stralende dag en de rust die de vakantie brengt. Ook vraagt hij om een zegen over de bijeenkomst. Dan opent hij de Bijbel, bij Psalm 146. „We horen tegenwoordig overal van ervaringsdeskundigen. Hier is zo iemand aan het woord. Hij kent het leven met God.”
Kern van deze psalm, legt hij uit, is vers 5. „Welgelukzalig is hij, die de God van Jakob tot zijn Hulp heeft, wiens verwachting op de Heere, zijn God is.” „Als je God in je leven wilt ervaren, moet je de God van Jakob kennen. Het mooie van deze tekst is dat er niet staat: „de God van Israël”, maar „de God van Jakob.” Zondige mensen, die het voor God hebben verprutst, mogen tot Hem komen.”
Hij wijst op vers 9: „De weg van de goddelozen keert Hij om.” „Het gaat hier over mensen zonder God. Ze mogen naar Hem toe gaan, door de Heere Jezus, Die heeft gezegd dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. Het probleem is dat we Hem niet vertrouwen. Durven we het vandaag aan om in alles ons vertrouwen op Hem alleen te stellen?”
Na het kringgebed -„wie niet hardop wil bidden, hoeft dat niet te doen”- zingt de groep nog twee liederen. Dan is het afgelopen. Het is bijna kwart over negen.
Pastoraal werk
Van den Bosch, afkomstig uit Veenendaal, doet dit jaar voor de derde keer pastoraal werk op ’t Beloofde Land. In de zes weken dat hij en zijn vrouw daar verblijven, verzorgt hij dagopeningen en Bijbelse themaochtenden. Dit jaar gaan die over oudtestamentische personen, zoals Jozef, Samuël, Saul, David en Mefiboseth.
Pastoraal werk behoort ook tot zijn takenpakket. In caravan 82, zo is te lezen op een aanplakbiljet, kan iedereen terecht voor „gebed of een goed gesprek.” „Vaak wandel ik gewoon even over de camping”, zegt Van den Bosch. „Ik ga hier en daar eens zitten en soms krijg je een gesprek. Mensen met problemen kunnen hun verhaal kwijt. Je bent er om te luisteren. Ik ben alleen zaaier en wegwijzer.”
Evangelisch
De campinggasten komen voor de helft uit vrije, evangelische groepen. De andere helft is lid van traditionele kerken. Volgens eigenaar Paul Kruft leidt de naam van de camping wel eens tot verwarring. „Evangelisch, dat selecteert meteen. Maar dat was niet de bedoeling toen mijn ouders er 27 jaar geleden aan begonnen. Veel organisaties die in naam christelijk waren, gaven aan het christen-zijn weinig inhoud. In navolging van de Evangelische Omroep wilden zij daar wél gestalte aan geven. Daarom kozen ze voor de naam ”evangelisch”. Nu houden we dat maar zo.”
Behalve dagopeningen organiseert ’t Beloofde Land ook kinderclubs, jeugdbijeenkomsten, sing-ins en Bijbelse themaochtenden. Op zondag zijn er geen bijeenkomsten of diensten. De camping hoeft de concurrentie met de kerken niet aan te gaan, vindt Kruft. „Ik geloof dat er in Voorthuizen wel twintig verschillende kerken zijn. Mensen kunnen dus op zondag gewoon hun eigen gang gaan.”
Dit is het tweede deel in een serie over de Bijbel op de camping. Volgende week woensdag deel 3: Camping Schoolzicht in Aagtekerke.
Zie voor deel 1:
Pastorale EHBO op de camping