Rk-jongeren verwachten inspiratie in Toronto
Nederlandse deelnemers aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in de Canadese stad Toronto verwachten vooral dat het evenement hen inspireert en enthousiast maakt over het geloof. Ook zien ze ernaar uit om paus Johannes Paulus II te zien. Dat bleek donderdag op Schiphol, waar de laatste groep van honderd jongeren uit Nederland vertrok.
Hulpbisschop De Jong van Roermond, die met hen meereist, gaf de jongeren vlak voor vertrek een zegen. Tijdens het speciale pelgrimsritueel in de gate zongen de aanwezigen ook enkele liederen en baden ze hardop tot de Heilige Geest. Aan het eind van de korte gebedsviering sloegen ze gezamenlijk een kruisje. Uit Nederland gaan in totaal 650 jongeren, onder wie voor het eerst een groep gehandicapten, naar Toronto.
Priesterstudent G. de Jong (22) beschouwt de Wereldjongerendagen (23-28 juli) als een „perfecte gelegenheid om inspiratie te zoeken in het eigen geloof”. Ook wil hij dat geloof graag met andere jongeren delen. „En het is fantastisch dat de Heilige Vader komt”, zei hij. Ondanks zijn hoge leeftijd en broze gezondheid heeft de paus (82) nog „veel pit en vuur”, zo constateerde De Jong in april tijdens een audiëntie. „Zijn enthousiasme voor de jongeren is echt bemoedigend”, vindt hij.
Advocaat M. Pouw (24) verwacht in Toronto veel geloofsgenoten uit de hele wereld te ontmoeten en de ’universaliteit van de kerk’ te zien. Hij noemt de Wereldjongerendagen een stimulans om te geloven, hoewel dat volgens hem zonder de megamanifestatie ook kan. Ook Pouw bewondert de manier waarop de paus de zaken aanpakt. De kerkleider laat volgens hem zien dat lichamelijk lijden geen belemmering hoeft te zijn om je werk te doen en een boodschap uit te dragen.
Hulpbisschop De Jong, in de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het jongerenbeleid, wil tijdens de Wereldjongerendagen aan zijn reisgenoten overdragen dat het geloof niet saai hoeft te zijn. Hij hoopt dat het katholieke geloof door het evenement als een heel positief geloof naar buiten komt en dat mensen zullen zien dat de Rooms-Katholieke Kerk „blije gezichten” heeft. Jongeren mogen wat De Jong betreft best zelfbewuster en enthousiaster over hun geloof zijn. Ze hebben volgens hem een maatschappelijke opdracht die ze herkenbaar en in alle openheid moeten uitvoeren.