Kerk & religie

„Geen vernieuwing zonder Israël”

VOORTHUIZEN - Stevige Bijbelstudie, verplichte ochtend- en avondprogramma’s. De Reveilweken die de stichting Near East Ministry (NEM) iedere zomer organiseert, gaan volgens NEM-directeur ds. H. G. Lammerts van Bueren in tegen de postmoderne opvattingen. De veertigste editie van de Reveilweken gaat zaterdag, met 1100 deelnemers, van start in Delden.

21 July 2006 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Om te laten zien wat Gods bedoeling is met Israël -en dat wil de NEM- moet je bijeenkomsten beleggen, vindt de stichting. Niet dat de Reveilweken Israëlweken zijn. Volgens de directeur zijn het vooral „geloofsopwekkende conferenties.” Maar de verbondenheid met Israël en ook de Persoon en het werk van de Heilige Geest krijgen altijd veel aandacht.Die twee dingen werden door de grondleggers van de NEM met elkaar verbonden. Oprichter ds. Jan Willem van der Hoeven zei veertig jaar geleden: „Nederland, indien opgewekt, zal dienstbaar zijn aan Jood en Arabier.”

De vrouw die destijds leidinggaf aan het werk in het Midden-Oosten stelde dat degenen die in Jeruzalem wilden komen werken „vervuld moesten zijn met de Heilige Geest.”

Het fundament van de Reveilweken is, met de woorden van NEM-directeur ds. Lammerts van Bueren: „Geen vernieuwing zonder Israël.” Ook zegt hij: „Maar dit land is niet het eindpunt. Wij zijn eveneens betrokken bij de landen rondom Israël.”

Voor de Reveilweken nodigt de NEM sprekers uit die „de plaats van Israël in Gods heilsplan erkennen.” Ds. Lammerts van Bueren: „Dat betekent dat zij, welk onderwerp je ook neemt, die belijdenis vasthouden. Dat ze die niet vergeestelijken of slechts persoonlijk toepassen.” Eén of twee spreekbeurten gaan expliciet over de verbondenheid met het Midden-Oosten of Israël.

Sprekers tijdens de Reveilweken van dit jaar zijn onder anderen Willem Zijlstra, Noor van Haaften, Teun van der Leer en Wim Grandia. Allen belichten ze een aspect van het thema ”Ruth, daar kun je mee thuis komen”.

Wat betekent „geloofsopwekkend” precies? „Ons gebed is dat de Heilige Geest mensen bekeert, vernieuwt of verdieping van het geloof geeft”, verklaart ds. Lammerts van Bueren. „En wij willen hen opwekken tot daden. Belijden heeft gevolgen voor ons staan in de wereld.”

Hij geeft daarbij aan dat de conferenties vooral gericht zijn op mensen uit de kerken die geloven of op zoek zijn.

Studieweek
De deelnemers aan de Reveilweken komen uit alle kerken. De achterban van de NEM bestaat voor 60 procent uit mensen uit de traditionele kerken; 40 procent is evangelisch.

Veertig jaar geleden begon de NEM met één Reveilweek en honderd deelnemers. De stichting ontvangt deze zomer, eerst in Delden en daarna in Voorthuizen, 1700 mensen. In de afgelopen jaren werden de weken steeds sneller volgeboekt, vertelt ds. Lammerts van Bueren, die sinds tien jaar directeur van de NEM is.

Deelnemers waren vooral mensen die de conferentie kenden. Nieuwe mensen kregen weinig kans zich in te schrijven, terwijl de NEM juist nieuwe groepen wil bereiken. De eerste Reveilweek verhuist daarom van De Bron in Dalfsen naar het grotere conferentiecentrum de Kroeze Danne in Delden.

Het gros van de deelnemers, 1100 mensen, woont de eerste conferentieweek bij. Vervolgens worden er twee weken op het terrein van de stichting in Voorthuizen gehouden, die ieder 300 deelnemers trekken.

Een beetje verbaasd over de groei is de baptistenpredikant wel. Een verklaring zoekt hij in de grote groep vrijwilligers, het inhoudelijke gehalte van de conferentie (dat de week tot een studieweek maakt) en de balans tussen de bijeenkomsten van de massa en de kleine groepen. Maar opvallend blijft het. „De postmoderne cultuur is vrijblijvend. Een keur aan kleinschalige workshops geeft een bijeenkomst doorgaans gezicht.”

Dat is echter juist niet het hart van de Reveilweken, beklemtoont ds. Lammerts van Bueren. „De avond- en ochtendprogramma’s zijn verplicht, om het groepsproces niet te verstoren. En dat vinden mensen aantrekkelijk. Ook al is het niet conform de cultuur.”

Orthodox
De interkerkelijke organisatie is orthodox in de leer, zegt de directeur. „We geloven: er is één weg tot God en dat is Jezus Christus. En we hechten aan Schriftgezag.”

De NEM sluit volgens hem aan bij de orthodoxe kant van zowel de reformatorische als de evangelische kerken. Ook komen heel wat deelnemers uit liberale (delen van de) kerken „om gesterkt te worden tijdens de Reveilweken.”

Wat ds. Lammerts van Bueren nogal eens hoort, is dat kerken niet op Israël zijn gericht. En dat het werk van de Heilige Geest weinig aan de orde komt. „Maar niet alle kerken laten dat liggen. En we zijn wel de laatsten om een oordeel te vellen. De kerk is er van Godswege en onze organisatie is er ten dienste van de kerken. Ik geef aan wat wij van mensen horen.”

Tijdens de week is er ’s middags een keuzeprogramma. Conferentiegangers kunnen meedoen aan sport en spel, aan een seminar of kiezen voor rust en ontspanning.

Vanwege de veertigste jaargang van de Reveilweken zijn er speciale programmaonderdelen, zoals een spel met opdrachten die ook met de geschiedenis van de conferentie te maken hebben. Mensen van het eerste uur zullen samen met de conferentiegangers het avondmaal vieren. „Een grote, interkerkelijke viering”, aldus ds. Lammerts van Bueren.

De Near East Ministry is een interkerkelijke stichting en lid van de Evangelische Alliantie. De stichting wil dienstbaar zijn aan Jood en Arabier door onder meer het uitzenden van diaconale werkers naar het Midden-Oosten, het geven van onderwijs over Israël en het Midden-Oosten, en door het gebed voor verzoening daar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer