Zorgkosten in vijf jaar 50 procent gestegen
DEN HAAG - De kosten in de gezondheidszorg zijn de afgelopen vijf jaar met zo’n 50 procent gestegen. Tussen 2000 en 2005 gingen de uitgaven voor de Ziekenfondswet en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) omhoog van 27,6 miljard naar 41,5 miljard euro.
Dat blijkt uit cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ), dat berekende dat het om een gemiddelde jaarlijkse stijging van 8,5 procent ging.De grootste kostenstijging deed zich voor bij de medisch-specialistische zorg. Het CVZ wijst erop dat dit cijfer echter vertekend is, omdat de ziekenhuizen de aflopen jaren zijn overgestapt op een ander bekostigingssysteem.
Na correctie hierop komt de grootste uitgavenstijging voor rekening van de AWBZ. In de gehandicaptenzorg gingen de kosten met 58 procent omhoog, in de geestelijke gezondheidszorg met 50 procent en bij de verpleging en verzorging met 42 procent. De AWBZ-uitgaven voor persoonsgebonden budgetten, die de afgelopen jaren ook fors stegen, zijn in die cijfers nog niet verwerkt.
Een kleine post met een erg grote stijging is de internationale zorg. Opvallend is ook dat pre- en postnatale screeningen elk jaar ongeveer 10 procent duurder worden.
In 2004 werkt een aantal besparingsmaatregelen het duidelijkst door in de cijfers, meldt het CVZ. In dat jaar stijgen de uitgaven opvallend minder voor ziekenvervoer, paramedische zorg (fysiotherapie, logopedie en dergelijk) en mondzorg. Ook de kosten voor medicijnen laten sinds 2004 een kentering zien.
De kosten van de huisartsenzorg zijn sinds 2003 redelijk gelijk gebleven en de uitgaven voor de overige eerstelijnszorg daalde zelfs iets, als gevolg van het strakkere beleid.
Ruim een maand geleden waarschuwde KNP-topman Scheepbouwer in een rapport dat de zorguitgaven bij ongewijzigd beleid in 2020 57 miljard euro kunnen bedragen, 18 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Slechts wanneer ziekenhuizen ruim baan krijgen om te ondernemen kan dat bedrag omlaag, aldus Scheepbouwer in het rapport. De KPN-topman is onder meer voorstander van vrije prijsonderhandelingen. Ook wil hij meer ruimte voor ziekenhuizen die zich willen organiseren als BV.
In het rapport verbaast Scheepbouwer zich erover dat van alle zorguitgaven slechts minder dan 1 procent voor preventie is bestemd. Uitgerekend de uitgaven aan gezondheidsbevordering en preventie daalden volgens het CVZ van 292,8 miljoen in 2000 naar 183,6 miljoen in 2005; een daling van 38 procent.