Rijssense kerken maken plannen
De Rijssense gereformeerde gemeenten en de hervormde gemeenten binnen de Protestantse Kerk gaan zich beraden op de mogelijkheid tot kerkbouw in de toekomstige woonwijk Opbroek.
Volgens het jongste kerkblad van de Rijssense gereformeerde gemeenten is tijdens hun laatste overleg onder andere gesproken over een aantal ontwikkelingen op middellange termijn binnen de burgerlijke gemeente. „Bekend is dat na 2010, als de wijk Veeneslagen volgebouwd is, een nieuwe woonwijk in bestemmingsplan Opbroek zal worden gerealiseerd. In die wijk zullen ongeveer 2500 woningen worden gebouwd. Dat zijn ongeveer 500 woningen meer dan in de Veeneslagen.”Opbroek wordt een grote woonwijk waar rekening wordt gehouden met de bouw van een reformatorische basisschool. De kerkenraden van de Rijssense gereformeerde gemeenten hebben besloten om bij de gemeente Rijssen-Holten een verzoek in te dienen voor de bouw van een kerk in Opbroek. „Mocht te zijner tijd blijken dat we van de gereserveerde gronden geen gebruik zullen maken, dan heeft dat geen verdere consequenties. Het gaat er nu alleen om dat in het ontwikkelen van de plannen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van een nieuw kerkgebouw van de gereformeerde gemeenten. De beslissing over het stichten van een nieuwe gemeente en het bouwen van een kerkgebouw in Opbroek (Rijssen-Oost) is nu nog niet aan de orde. Zo’n beslissing heeft vanzelf grote consequenties voor met name de gemeenten Noord en Zuid, en dat vraagt eerst grondige doordenking met alles wat eraan verbonden is”, aldus de kerkenraad.
Ook de Rijssense hervormde gemeente is van plan een kerkgebouw te realiseren in bestemmingsplan Opbroek.
Kerk komt halve ton tekort
Er is nog ongeveer 40.000 tot 50.000 euro nodig voor de restauratie van de Dorpskerk in Leidschendam. Dat zegt kerkrentmeester Wijnand Wiegeraadt. Het groot onderhoud van het bedehuis ging begin deze maand van start. Wiegeraadt geeft aan dat er veel moet gebeuren. „Onder andere het loodwerk van het torentje moet worden vervangen, er is houtrot ontdekt, het uurwerk moet worden gerepareerd, de leien worden deels vervangen en de daklijsten worden opgeknapt. Ook hebben de muren een nieuwe coating nodig.”
Als de kerkelijke gemeente alles laat uitvoeren wat er in de planning staat, is er zo’n 350.000 euro nodig. „We kwamen eerst 125.000 euro tekort. Maar dankzij fondsen en de gemeente Leidschendam-Voorburg kwam er geld binnen, zodat er nu nog zo’n 50.000 euro te weinig is.”
De kerk wil bedrijven en particulieren vragen om geldelijke steun. In november moet de restauratie gereed zijn. In de tussentijd kunnen de kerkdiensten doorgaan. „Wel moeten we gebruikmaken van een piano omdat ook het orgel wordt opgeknapt.”
De kerk is in gebruik bij de wijkgemeente Vlietwijk. Elke zondag is er een dienst. In de zomermaanden worden de diensten gehouden in samenwerking met de wijkgemeente Leidschenveen. Er zijn dan twee gezamenlijke diensten in de Dorpskerk en twee bij de wijkgemeente Leidschenveen.
De Dorpskerk stamt uit 1652. De achtkantige kerk, waarin ruimte is voor ongeveer 200 mensen, wordt ook wel de Peperbus genoemd.
Problemen met kerkdak Bolsward
Het nieuwe glazen dak van de Broerekerk te Bolsward moet opnieuw worden geplaatst. Er zitten scheuren in het glas.
In de jaren tachtig brandde het dak van de Broerekerk af. De ruïne die overbleef, is al die tijd in het centrum van Bolsward blijven staan. Eind vorig jaar werd een restauratieplan gestart. Er werden maatregelen genomen om verdere verzakking van het kerkgebouw tegen te gaan. Toen is ook een begin gemaakt met het overkappen van de kerk met een glazen constructie, om het gebouw te beschermen tegen verdere weersinvloeden.
Afgelopen vrijdag zou de kerk weer opengaan voor publiek. Dat is inmiddels uitgesteld. De officiële openingsdatum was reeds vastgesteld op 20 oktober. Mr. Pieter van Vollenhove, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, zal de openingsplechtigheid verrichten.
De stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Bolsward stelt de aannemer, Octatube uit Delft, aansprakelijk. Het bedrijf heeft toegezegd het probleem binnen drie maanden op te lossen, aldus een woordvoerder van de stichting.
De Broerekerk is in de dertiende eeuw gebouwd door de fransiscaner minderbroeders. De kloosterkerk is daarmee het oudste gebouw van de Friese Hanzestad.
Fonteinkerk Amersfoort jubileert
In augustus is het veertig jaar geleden dat de Fonteinkerk aan de Robert Kochstraat in Amersfoort in gebruik werd genomen. Tijdens de kerkdienst op zondagochtend 10 september zal daar aandacht aan worden besteed.
Walburgiskerk Zutphen 900 jaar
De Sint Walburgiskerk te Zutphen is 900 jaar oud. De kerk, die in gebruik is bij de hervormde gemeente, heeft een groot aantal bezienswaardigheden, waaronder de Librije (een middeleeuwse bibliotheek), het orgel van Hendrick Baeder, muur en gewelfschilderingen, en een Mariaportaal uit de vijftiende eeuw. De kerk werd in 1591 voor het eerst gebruikt voor de protestantse eredienst. De afgelopen 25 jaar is het kerkgebouw in fasen gerestaureerd. De Stichting Behoud Walburgiskerk zorgt voor exploitatie en onderhoud van de kerk. Tot begin september is de Walburgis vrijwel dagelijks te bezichtigen.
Expositie in kerk Langweer
In de hervormde kerk in het Friese Langweer is tot eind augustus een tentoonstelling te zien van schilderijen van Tineke Welling, Ibele de Haan, Toos Koopman en Anja Venema. De opbrengst van de expositie is bestemd voor de Stichting Vrienden van Kerkgebouw Langweer. Deze stichting is een initiatief van inwoners van Langweer die het kerkgebouw, daterend uit 1777, voor het dorp willen bewaren. Langweer ligt aan de rand van de Langweerder Wielen.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.