Buitenland

N-Korea verdeelt V-raad

NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad is verdeeld over de rakettesten die Noord-Korea twee weken geleden uitvoerde. Japan heeft een scherpe veroordeling van deze testen voorgesteld met de dreiging van mogelijke sancties.

Van onze correspondent
11 July 2006 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:55

Het Japanse voorstel is gebaseerd op hoofdstuk 7 van het VN-handvest. Dat betekent dat een resolutie bindend is en kan leiden tot sancties of zelfs tot militaire stappen. Maar dat is wel het laatste wat China en Rusland willen. „Zo’n reactie kan de situatie alleen maar erger maken”, aldus de Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya maandag.Hij diende maandag een ontwerpresolutie in waarin Pyongyangs rakettesten werden veroordeeld, maar waarin niet wordt gerept over mogelijke sancties.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk lieten vrijwel onmiddellijk weten dat zij niets moesten hebben van dit Chinese voorstel. Dat biedt volgens de Russische ambassadeur in New York echter juist een „uitstekende basis voor een sterk politiek signaal aan Noord-Korea.”

De VN-Veiligheidsraad heeft vijf permanente leden, die een vetorecht hebben. Dat zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS. „Als deze vijf het volstrekt oneens zijn over een antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, dan wordt het moeilijk om tot een oplossing te komen”, aldus analist Michael O’Hanlon van het Brookings Research Instituut in Washington.

Hij wijst erop dat China vooral geen destabilisering van Noord-Korea wil. „Dat zou erin zitten als er militaire stappen tegen Pyongyang overwogen worden”, aldus O’Hanlon.

In Tokio suggereerden Japanse woordvoerders maandag mogelijke „preventieve militaire acties tegen Noord-Korea.” Dat jaagt de Chinezen volgens O’Hanlon helemáál de gordijnen in. „Dit soort agressieve taal van China’s belangrijkste rivaal in Zuidoost-Azië is het verkeerde middel om China tot andere gedachten te brengen”, meent O’Hanlon.

Washington wijst intussen suggesties af dat het misschien tijd wordt dat de Amerikanen een bilaterale dialoog met Noord-Korea beginnen. „Dat heeft de regering-Clinton indertijd geprobeerd, maar het leidde tot niets”, aldus Witte Huiswoordvoerder Tony Snow maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer