Wereldkundig
De oplopende spanningen rond Noord-Korea en de Israëlische militaire operaties in de Gazastrook domineren de commentaren in de meeste buitenlandse kranten. En passant komt het Franse dagblad Le Figaro met een Europese kandidaat voor de opvolging van VN-secretaris-generaal Kofi Annan op de proppen: een vrouw, maar dan wel Franstalig.
The New York TimesNatuurlijk moet de VN-Veiligheidsraad de recente Noord-Koreaanse rakettests veroordelen. Maar dat zal geen échte doorbraak in het slepende conflict met de stalinistische pariastaat opleveren, vindt het gezaghebbende Amerikaanse dagblad The New York Times.
„Als er enige vooruitgang van betekenis op dit punt (de rakettests, red.) en de hieraan gerelateerde Noord-Koreaanse nucleaire kwestie wordt geboekt, dan zal dat niet door resoluties van de Veiligheidsraad of sancties gebeuren. Er zijn slechts drie landen met daadwerkelijke invloed -de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea- en geen ervan doet alles wat het kan om Noord-Korea voorzichtig in een minder provocerende koers te manoeuvreren. Zolang zij dat niet doen, zullen resoluties van de Veiligheidsraad vooral een symbolische vertoning blijven.
De regering-Bush zou haar obsessieve bezwaren tegen directe gesprekken moeten laten varen. Maar voor er afspraken over een ontmoeting worden gemaakt, moet Washington Noord-Korea dringend verzoeken opnieuw een moratorium op het testen van langeafstandsraketten in acht te nemen, en minimaal een jaar in stand te houden, terwijl gesprekken over een permanent verbod plaatshebben.”
Le Figaro
Het wordt tijd dat een Europeaan de Verenigde Naties gaat leiden, meent Le Figaro. Dat zou dan ook bij voorkeur een vrouw moeten zijn. De Franse krant heeft al iemand in gedachten - uiteraard een Franstalige.
„Het internationale toneel biedt ons zowel reden tot ongerustheid als reden tot optimisme. De gevoelens van angst over de opkomst van het extremisme, de intolerantie en het nationalisme zijn gerechtvaardigd. Aan de andere kant zien we vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat, het verdwijnen van absolute macht, internationale samenwerking, ontwikkelingshulp, vreedzame oplossing van conflicten en het recht van ingrijpen - vooral door de invloed van de Europese Unie. Als uniek model -benijd en met bewondering bekeken- heeft het ”continent van de oorlogen” steeds de confrontatie afgewezen; het kent al meer dan zestig jaar vrede en welvaart. Een secretaris-generaal uit Europa zou die waarden belichamen en die boodschap in de wereld kunnen uitdragen. Het profiel van de ideale kandidaat om Kofi Annan op te volgen: een vrouw, voortgekomen uit een nieuwe Europese democratie. Is die er?
Er zijn er zeker diverse. Maar een uit hen lijkt perfect geschikt voor deze taak: Vaira Vike-Freiberga, de president van Litouwen. Als slachtoffer van zowel nazisme als totalitair communisme waakt zij over de toekomst van een staat die sinds 1 januari 2004 opnieuw deel uitmaakt van de Europese gemeenschap. Deze Franstalige intellectueel heeft blijk gegeven van een hoogstaande visie en belichaamt zowel culturele diversiteit als moed.”
Ha’aretz
Het linkse Israëlische dagblad Ha’aretz ziet diplomatie als de enige manier om de ontvoerde korporaal Gilad Shalit vrij te krijgen.
„Het is nu al twee weken geleden dat Gilad Shalit werd ontvoerd en het lijkt er niet op dat de militaire operatie, het beleg en de ernstige collectieve afstraffing van de inwoners van Gaza resultaat hebben opgeleverd. Het leger is er zelfs niet in geslaagd de Qassamraketten tegen te houden. Het ziet er nu naar uit dat diplomatie de enige manier is om deze crisis aan te pakken. Het Egyptische voorstel (voor gevangenenruil, red.) en de oproep van Haniyah tot een staakt-het-vuren geven een uitweg uit de crisis aan.”
Jerusalem Post
De Jerusalem Post maakt zich eveneens zorgen over het voortdurende geweld. Israël dreigt daarmee ook zijn laatste gesprekspartner aan Palestijnse kant te verliezen.
„Het ergst denkbare scenario is voor ons totale en absolute chaos in de Palestijnse gebieden, een situatie waarin we niemand meer hebben om mee te praten en waarin elke gewapende bende zijn eigen wetten stelt. Helaas lijken we behoorlijk hard op weg om een dergelijke stand van zaken te bereiken, in elk geval in Gaza.
Een van de kardinale fouten die we tijdens de laatste intifada maakten, was het bestoken van instituties van de Palestijnse Autoriteit, vooral de veiligheidstroepen van Jibril Rajoub. We verzwakten de Palestijnse Autoriteit zodanig dat het vacuüm door Hamas kon worden opgevuld. Als we de Hamasregering ’onthoofden’, kan het goed zijn dat het gat wordt opgevuld door de Islamitische Jihad en een keur aan gewapende bendes. Dat is klaarblijkelijk niet in ons voordeel.
Het alternatief kan alleen komen van onderhandelingen met Abbas. Dat, echter, kan alleen gebeuren na de terugkeer van Shalit. Laten we hopen -voor hem, zijn familie en voor ons allemaal, zowel Israëliërs als Palestijnen- dat deze periode uit onze pijnlijke geschiedenis snel en succesvol zal eindigen.”