Meer geld nodig om personeelstekort overheid te voorkomen
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet moet meer geld uittrekken om het dreigende personeelstekort in het onderwijs en bij de overheid te voorkomen. Dat hebben zowel de vakbonden als de instellingen binnen de overheid en het onderwijs maandag gezegd.
De sociale partners pleiten voor „een forse extra investering in scholing". Dit moet de overheid en het onderwijs aantrekkelijker maken voor werknemers. Bovendien moet de lonen en aanvullende arbeidsvoorwaarden beter om in pas te lopen met de marktsector.
De rijksoverheid moet daarom op een andere manier bekijken hoeveel werknemers binnen de overheid en in het onderwijs er jaarlijks op vooruit zouden moeten gaan. „Vooral de lonen voor hoger opgeleiden zijn in het bedrijfsleven sterk gestegen in de afgelopen jaren”, schrijven ze in een verklaring.
De werkgevers en werknemers in de publieke sector willen verder dat commeriële bedrijven worden verplicht mee te betalen aan de kinderopvang van hun personeel. De twee organisaties vinden dat de overheid nu een onevenredig deel van de verantwoordelijkheid hiervoor voor haar rekening neemt. Inmiddels heeft minister De Geus van Sociale Zaken aangekondigd dat hij dit wil regelen.
Bij de overheid en in het onderwijs werken relatief veel oudere medewerkers. Doordat de babyboomgeneratie met pensioen gaat, dreigt een tekort aan mensen bij deze instellingen. Bijkomend probleem is dat de instellingen vooral hoogopgeleide mensen nodig hebben, maar daar hebben bedrijven ook veel behoefte aan.