Beursexit Stork van de baan
NAARDEN (ANP) - Stork blijft een beursgenoteerd bedrijf. Volgens het industrieel conglomeraat heeft een onderzoek uitgewezen dat overgang naar private investeerders niet haalbaar is. Het risico is te groot, aldus Stork dinsdag.
Bovendien verhielden de inkomsten van de verschillende bedrijfsonderdelen zich niet tot de rendementseisen van partijen die voor de financiering wilden zorg dragen.„De conclusie van het onderzoek is duidelijk: verdere aandeelhouderswaarde kan nu het best worden gemaximaliseerd als beursgenoteerde onderneming. Er is op dit moment simpelweg geen match mogelijk tussen ons profiel en de rendementsvoorwaarden van de geïnteresseerde partijen”, aldus bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt.
Stork kondigde in februari aan de mogelijkheden van een beursexit te onderzoeken. De twee Amerikaanse vermogensbeheerders Centaurus en Paulsen & Co, die samen circa 20 procent van de aandelen bezitten, stemden hiermee in.
ABN AMRO werd ingehuurd als financieel adviseur. De bank sprak met een groot aantal partijen, waarvan er negentien interesse toonden. Uiteindelijk stuurden zes partijen een ”indication of interest”, vijf werden er uitgenodigd voor de volgende fase. Een van deze investeerders bracht een bod uit op Stork, maar het bedrijf wil de naam noch de hoogte van het bod bekendmaken.
Het Naardense bedrijf raamt de kosten van het onderzoek op 15 tot 20 miljoen euro. Over het besluit is nog geen contact geweest met de aandeelhouders.
De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk. Bij de aankondiging ervan schoot de koers met bijna 15 procent omhoog. Uit een rondvraag bij analisten die het bedrijf volgen, bleek dat het merendeel ervan overtuigd was dat Stork van de beurs zou verdwijnen. Gemiddeld gingen de marktvorsers uit van een bod van 50 euro per aandeel, hetgeen Stork waardeerde op 1,6 miljard euro.
De waarde van het vastgoed was volgens de analisten de moeilijkste factor om te beoordelen. Stork liet die waarde door makelaar DTZ Zadelhoff bepalen en zegt dat het vastgoed „goed gewaardeerd” is. Het bedrijf heeft enkele panden met een overwaarde van circa 30 miljoen euro niet nodig en wil deze op een goed moment verkopen.
Stork zegt nu weer over te gaan tot de orde van de dag, wat onder meer leidt tot een hervatting van de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf kondigde in februari aan 300 tot 350 miljoen euro aan de aandeelhouders uit te keren via een kapitaalreductie en de inkoop van aandelen.
Recent werd 128 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Na de verkoop van de divisie Prints overweegt Stork het voorziene totaalbedrag voor de aandeleninkoop, nu 220 miljoen euro, te vergroten.