Wat blijft liggen
DEN HAAG - Informateur Lubbers onderzoekt welke onderwerpen het minderheidskabinet-Balkenende III door het parlement moet loodsen. Een overzicht van de belangrijkste kwesties die door de val van het kabinet-Balkenende II zijn blijven liggen.
Begroting 2007 - Minister Zalm van Financiën wil graag een volwaardige begroting door het parlement loodsen. Naast een aantal extraatjes voor burgers, wil het kabinet in 2007 de belastingtarieven voor zelfstandigen en bedrijven verlagen.Reorganisatie politie - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en minister Donner van Justitie willen de 25 regionale politiekorpsen samenvoegen tot één nationale politie.
Inburgering - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil haar belangrijkste wet, de Inburgeringswet, nog door de Kamer loodsen. De wet verplicht honderdduizenden allochtonen -ook degenen die hier al jaren zijn- ertoe een inburgeringsexamen af te leggen. Ook wil Verdonk haar plan doorvoeren om criminele Antilliaanse jongeren terug te sturen.
Leerrechten studenten - Oud-staatssecretaris Rutte van Onderwijs was vergevorderd met zijn plannen om studenten leerrechten te geven: een ’rugzakje’ met geld waarmee studenten onderwijs voor zichzelf kunnen inkopen.
Omroepbestel - Oud-staatssecretaris Van der Laan was van plan de macht van de publieke omroepverenigingen aanzienlijk in te perken. Voor dat plan bestaat waarschijnlijk geen meerderheid meer in het parlement.
Huurbeleid - Minister Dekker wil corporaties toestemming geven om de huren van een kwart van de huurwoningen aanzienlijk te verhogen, mits er voldoende nieuwe huurwoningen bij komen.
A6/A9 - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft het voornemen om een nieuwe snelweg langs het Naardermeer te realiseren. Ook moet er nog een besluit vallen over de toekomst van Schiphol en over de chipkaart in het openbaar vervoer.
Splitsingswet - De Eerste Kamer moet nog een oordeel geven over de wet van oud-minister Brinkhorst om de levering en het transport van elektriciteit en gas uit elkaar te halen.
Kinderopvang - Minister De Geus van Sociale Zaken wil werkgevers ertoe verplichten bij te dragen aan kinderopvang. De bewindsman wil ook een definitieve regeling maken voor werknemers uit Oost-Europese landen die in ons land aan de slag gaan.