Buitenland

Poolse werkzoekenden overspoelen Ierland

DUBLIN - In kamer 408 van herberg Chelsea Backpackers in Dublin heerst een trieste sfeer. De Polen die daar verblijven, zijn teleurgesteld. Het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om werk te vinden.

Karolien Lievense
26 June 2006 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Ze zijn niet de enige Polen die in Ierland werk zoeken. De laatste twee jaar kwamen 130.000 Polen naar Ierland. Het straatbeeld van Dublin laat dat zien. In de omgeving van Connolly Station zijn onder meer een Polish Pub verrezen, een Polish Food Express en het Polish Information & Culture Centre. En in het hele land verschijnt wekelijks een Poolse krant: Polska Gazeta.Mosmila, Emilia en Bata verblijven voorlopig een week in Chelsea Backpackers. Elke dag gaan ze de straat op om bedrijven langs te gaan op zoek naar werk. Tot nu toe is Bata de enige die een baantje heeft gevonden. Over enkele dagen kan ze aan de slag in een bar.

De stemming in kamer 408 is neerslachtig. Bata zit de hele avond zwijgend op haar bed voor zich uit te staren. Emilia is teleurgesteld in de Ieren. Deels in gebarentaal maakt ze duidelijk dat ze het onterecht vindt dat ze geen werk kan vinden, terwijl ze in Dublin wel veel Afrikaners en Chinezen aan het werk heeft gezien. Dat veel Ieren er zo moeilijk over doen dat ze de Engelse taal nauwelijks beheerst, begrijpt ze niet. „Ik wil schoonmaken of in een keuken werken. Dat is het enige wat ik wil.”

Aneta Antczak, hoofdredacteur van Polska Gazeta, zegt dat het regelmatig voorkomt dat Polen worden uitgebuit omdat ze het Engels slecht beheersen. „Ze kunnen daardoor niet voor hun rechten opkomen. Ik heb daar vanmorgen met iemand van een vakbond over gesproken. Het blijft een probleem.”

Antczak, die zelf inmiddels al een paar jaar in Ierland woont, is tevreden over haar leven in Dublin. Zelf heeft ze geen last gehad van uitbuiting of discriminatie. Haar loopbaan in Ierland begon ze als schoonmaakster. Inmiddels werkt ze een jaar voor Polska Gazeta, een krant waarmee in Noord-Ierland werd begonnen en die vanwege het grote succes sinds een jaar ook in de republiek Ierland verschijnt. Polska Gazeta bericht over het leven van Polen in Ierland en over de actualiteiten in Polen. Anctzak houdt van haar werk bij de krant. Omdat ze met haar baan bij een dagblad in Polen te weinig verdiende om van te leven, vertrok ze naar Ierland.

Tussen mei 2004 en mei 2006 vroegen 200.000 inwoners van de tien nieuwe EU-lidstaten bij het ministerie van Sociale en Familiezaken een PPS-nummer aan (PPS staat voor Personal Public Service), hetgeen hun de vrije toegang geeft tot de Ierse arbeidsmarkt. Tot dit aantal behoren 130.000 Polen. De meeste Polen en andere Oost-Europeanen komen terecht in de bouw, de industrie en de dienstensector. Onderzoek van het Economic and Social Research Institute en het Swedish Institute for European Policy Studies toont aan dat hun komst het aanbod aan banen in Ierland nauwelijks heeft beïnvloed.

Ierland zelf moet nog wel wennen aan zijn nieuwe imago als immigratieland. „Het gaat de Ieren allemaal te snel”, zegt Marianne Grave, een Nederlandse die in Ierland woont. „Ze kunnen het niet bijbenen. Je krijgt dezelfde situatie als die van de gastarbeiders die in de jaren ’60 naar Nederland kwamen. Ik merk nu al dat er hier in Ierland sprake is van discriminatie.”

De Ieren reageren heel verschillend op de komst van de Polen. Het Ierse emigratieverleden noopt veel Ieren ertoe andere etniciteiten welkom te heten in hun land. „Eeuwenlang emigreerden Ieren naar landen in de hele wereld en accepteerden ze de gunst van andere volkeren”, legt Leone Shine uit. „Nu kunnen wij bevolkingsgroepen helpen die naar ons land toe komen.”

Paulien Hanlon is minder positief. „Als ze werk zouden vinden, had ik het geen probleem gevonden dat ze hier zijn”, zegt ze. „Maar niet iedereen vindt een baan. Veel Polen hangen op straat en geven overlast, vooral hier in het centrum.”

Christy Burke, lid van de City Council of Dublin, bevestigt dat Polen soms overlast veroorzaken. „Maar jonge Ieren doen dat net zo goed”, voegt hij er aan toe. De Polen zijn wat hem betreft welkom in Ierland. „We hebben hen nodig. Er is hier genoeg werk te doen. Polen zijn harde werkers, leuke mensen en ze integreren goed in de Ierse samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer