Direct straffen op festival onder vuur
Jongeren die op muziekfestival Lowlands volgende maand in Biddinghuizen worden opgepakt voor bijvoorbeeld bezit van xtc-pillen zullen te snel akkoord gaan met een voorstel tot taakstraf, ook als het bewijs rammelt.
Die vrees hebben enkele advocaten en strafrechtdeskundige Y. Buruma over de proef van het openbaar ministerie op het Lowlandsfestival.
Het OM gaat dit jaar voor het eerst direct taakstraffen opleggen aan personen die zich schuldig maken aan bezit van pillen, vernieling of diefstal. Op het festivalterrein is een officier van justitie aanwezig, die bij wijze van schikking een werkstraf aanbiedt. Ook is een reclasseringsmedewerker aanwezig in het kader van het lik-op-stukbeleid. Het is geen snelrecht, want er is immers geen rechter bij.
Onder de bijzondere omstandigheden van het festival en de dreiging van een echte rechtszaak zullen vooral jongeren geneigd zijn om te snel een taakstraf te aanvaarden, vreest strafgeleerde Y. Buruma van de Katholieke Universiteit Nijmegen. „We moeten maar vertrouwen op de mondigheid van die personen, maar ik vrees voor de categorie onnozele personen, zo tussen de 15 en de 18 jaar oud, die te snel akkoord gaat met een taakstraf.”
Advocaat C. de Kock uit Zwolle, die vaak belangen van jongeren verdedigt, maakt naar eigen zeggen regelmatig mee dat de bewijsvoering rammelt in zaken waarbij een schikking wordt aangeboden. Hij noemt de proef „een noodgreep van het OM die voorbij gaat aan een goede rechtsorde.”
Dat door deze proef totaal voorbij wordt gegaan aan de rechter, is voor G. van den Dungen, persrechter in Lelystad, geen probleem. „Het is een transactie oude vorm die is uitgebreid met taakstraffen. De verdachte hoeft er niet mee akkoord te gaan”, reageert hij op de vrees van de advocatuur en de strafrechtgeleerde.