Zwijndrecht weigert puinbreker
ZWIJNDRECHT - Het gemeentebestuur van Zwijndrecht verleent toch geen medewerking aan het plaatsen van een puinbreekinstallatie aan de Oude Maas in Heerjansdam.
De firma Monshouwer Beheer had hiervoor een vergunning aangevraagd. B en W menen echter dat de puinbreker niet past binnen het bestemmingsplan, zo werd vrijdag bekendgemaakt.Aanvankelijk wilde het collegebestuur toestemming verlenen, maar na aanhoudend protest van omwonenden en milieuorganisaties werd een nieuw onderzoek gestart.
Tegenstanders vrezen geluidsoverlast en risico’s voor de volksgezondheid door grof en fijn stof dat door het breken van puin vrijkomt.
Volgens wethouder P. van Steekelenburg was het college er niet gerust op dat Monshouwer zich aan de maximale toegestane verwerking van 100.000 ton puin per jaar zou houden. „Alle inspraakreacties van omwonenden lieten we zwaar meewegen in ons besluit.”
Plannen voor de puinbreekinstallatie deden de afgelopen jaren veel stof opwaaien in de woonkern Heerjansdam. Ongeveer 250 bewoners kwamen in het geweer. Bovendien ontstond een juridisch getouwtrek, aangezien er voor puinbrekers nauwelijks duidelijke milieurichtlijnen bestaan.
Steekelenburg: „Die puinbreker hield de gemoederen zo bezig dat we besloten een juridisch onderzoek in het collegeprogramma op te nemen. We wilden alles uit de kast halen om de installatie tegen te houden.”
Omwonenden reageren opgelucht. „Een aangename verrassing”, aldus woordvoerder H. J. ’t Hart. „In deze juridische fase een stap in de goede richting.”
Monshouwer legt zich niet neer bij het besluit en stapt naar de rechter, stelt directeur H. van Driel. „De motivatie van de gemeente deugt niet. We zijn echt niet van plan meer dan 100.000 ton puin per jaar te breken.”