Binnenland

Proef met wietteelt van de baan

DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer werkt niet meer mee aan het plan voor een experiment met de teelt van wiet. De samenwerking van de liberalen met PvdA en D66 liep donderdaguit op een knallende ruzie.

Redactie politiek
23 June 2006 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

„Een goedkoop politiek nummertje”, riep VVD-Kamerlid Weekers donderdag verontwaardigd in de richting van zijn PvdA-collega Albayrak. Hij had tot dinsdag de tijd gewild om met zijn fractie te overleggen over de politieke situatie. Minister Donner had eerder deze week zware woorden gesproken over het wietplan van PvdA, VVD en D66. Dat betekende voor de VVD dat er behoedzaam moest worden gemanoeuvreerd.Die kans kregen de liberalen niet. Albayrak wilde het wietplan donderdag meteen na een debat erover per motie afdwingen. Toen haakte Weekers af. „Ik ben toe aan een borrel”, verzuchtte Albayrak nadat de langdurige samenwerking met de liberalen op de klippen was gelopen. Vorig jaar nog presenteerden de drie partijen een gezamenlijk Manifest van Maastricht, waarin het wietplan werd ontvouwd.

Ook CDA-burgemeester Leers van Maastricht was na de afloop van het debat teleurgesteld. Hij heeft zich sinds vorig jaar sterk gemaakt voor het experiment dat in zijn gemeente zou moeten worden uitgevoerd. Volgens Leers kan via het experiment worden nagegaan of het mogelijk is de wietteelt uit het criminele circuit te halen. Coffeeshophouders zouden een vergunning krijgen om op legale wijze aan wiet te komen. Nu is de levering aan coffeeshops (de zogeheten achterdeur) officieel verboden. Alleen de verkoop (de voordeur) wordt gedoogd.

Minister Donner gelooft er niets van dat het wietplan ertoe leidt dat criminelen hun illegale waar niet meer kwijt kunnen. In de motie van PvdA en D66 wordt van Donner gevraagd dat hij het openbaar ministerie de aanwijzing geeft om niet meer tegen wiettelers op te treden die aan het experiment meewerken.

De bewindsman herhaalde donderdag wat hij eerder deze week ook al had gezegd: dat de Kamer op zoek moet naar een andere minister van Justitie als de motie zou worden aangenomen. Met het geven van aanwijzingen aan het OM behoort de Kamer zich volgens hem niet te bemoeien, „zelfs al zou het maar gaan om kanovaren.” Het optreden van het OM zou dan bepaald worden door de politieke meerderheid van dat moment.

Donner deed verwoede pogingen om PvdA, VVD en D66 het plan uit het hoofd te praten. „Het heeft pas zin om over legale levering van softdrugs aan coffeeshops te praten als aan de illegale teelt van wiet een eind is gemaakt.”

Het beoogde experiment zou volgens hem een slecht signaal zijn aan de landen om ons heen. Bovendien is het in strijd met de Nederlandse wet en de internationale verdragen.

Weekers zei dat een experiment met de teelt van wiet wat de VVD betreft niet definitief van de baan is. Maar eerst wil hij minister Donner de kans geven zijn harde aanpak van de illegale wietteelt verder door te voeren. PvdA en D66 verweten hem dat hij is gezwicht voor de politieke druk die Donner uitoefent door met zijn portefeuille te zwaaien.

Burgemeester Leers vindt dat de deur nog steeds op een kier staat. Ook noemde hij het positief dat Donner zich bereid toont te werken aan een oplossing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer