Duits hof buigt zich over immigratiewet
Zes conservatieve deelstaatregeringen hebben maandag aangekondigd dat ze de nieuwe immigratiewet van de regering van bondskanselier Gerhard Schröder gaan aanvechten voor het Duitse hooggerechtshof.
Het lijkt er steeds meer op dat de CDU/CSU van kanselierskandidaat Edmund Stoiber het immigratiebeleid tot het belangrijkste thema van de laatste twee maanden van de verkiezingscampagne wil maken.
In maart werd een immigratiewet aangenomen die de toelating van asielzoekers moet beperken. Tegelijkertijd wordt het voor hooggekwalificeerd personeel van buiten de Europese Unie eenvoudiger voor een beperkte periode toestemming te krijgen om in Duitsland te werken.
Bondskanselier Schröder hoopt op deze manier twee vliegen in één klap te slaan: door het beperken van de instroom van asielzoekers en het vereenvoudigen en versnellen van de procedure wordt de druk op de opvang verlicht, terwijl door het toelaten van meer hooggekwalificeerd personeel aan de vraag van werkgevers naar specialistische arbeidskrachten wordt voldaan.
De zes deelstaten die maandag aankondigden naar het hooggerechtshof in Karlsruhe te stappen, stellen dat de wet in maart op ongrondwettelijke wijze is aangenomen. De wet leek het niet te halen in de Bondsraad, waar de zestien deelstaten vertegenwoordigd zijn. De regeringscoalitie van sociaal-democraten en conservatieven in de deelstaat Brandenburg was verdeeld over het wetsvoorstel en leek bij de stemming niet voor te zullen stemmen. Toen de stemmen in de Bondsraad staakten, werd de stem van Brandenburg door de (sociaal-democratische) voorzitter van de Bondsraad als een stem voor het wetsvoorstel geteld omdat gouverneur Manfred Stolpe, eveneens een sociaal-democraat, voor was. Het is in Duitsland gebruikelijk dat een deelstaat zich onthoudt van stemming als de deelstaatregering verdeeld is over een besluit.
De conservatieven hebben ook inhoudelijke kritiek op de wet: doordat er geen grens is gesteld aan het aantal asielzoekers dat wordt toegelaten, is het volgens de conservatieven goed denkbaar dat er van de door de regering voorspelde daling van het aantal asielzoekers helemaal geen sprake zal zijn.
Het is onwaarschijnlijk dat het hooggerechtshof nog voor de verkiezingen van september uitspraak zal doen in deze zaak. De wet treedt op 1 januari volgend jaar in werking.