Economie

Effect prijzenoorlog beperkt voor boeren

DEN HAAG - Het effect van de prijzenoorlog tussen supermarkten op het inkomen van boeren en tuinders is zeer beperkt.

Redactie politiek
22 June 2006 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Het zijn vooral incidentele nationale en internationale ontwikkelingen zoals overproductie en dierziekten die tijdelijk negatieve effecten kunnen hebben op de verdiensten van agrariërs.Dat blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in opdracht van minister Veerman van Landbouw.

Behalve overproductie en dierziekten spelen structurele ontwikkelingen op het gebied van globalisering en de vrije markt een zeer belangrijke rol in de vorming van prijzen.

De ontwikkeling van het inkomen in de melkveehouderij en de intensieve veehouderij tijdens de supermarktoorlog was „redelijk positief”, aldus het LEI, terwijl die in de akkerbouwsector, de glasgroentesector en de pluimveesector in deze jaren minder goed was. Volgens het LEI is de prijzenoorlog hier echter niet de oorzaak van. Een hoog aanbod van akkerbouwproducten als gevolg van weersomstandigheden, gestegen gasprijzen in de tuinbouw en verstoring van het marktevenwicht in de pluimveesector door vogelgriep zijn wel oorzaak van slechte prijsontwikkelingen.

De gevolgen van de prijzenoorlog voor de winst van de verwerkende industrie zijn volgens het LEI zeer beperkt. De oorlog heeft geen structureel effect gehad op het inkomen van de boeren en tuinders die mede-eigenaar zijn van de coöperatieve verwerkende industrie.

Voor zijn onderzoek naar consumentenprijzen heeft het LEI gekeken naar vleesproducten en eieren, zuivelproducten, aardappelen, groenten en fruit, en naar overige landbouwproducten, waaronder salades en vruchtensappen. De consumentenprijzen zijn sinds het begin van de prijzenoorlog in september 2003 tot eind vorig jaar met 8 procent gedaald. Dat was het directe gevolg van die prijzenslag.

Ondanks nieuwe prijsverlagingen stijgen de gemiddelde prijzen intussen echter. Volgens de LEI-onderzoekers zijn er geen aanwijzingen gevonden dat supermarkten onverantwoorde prijskortingen bedingen bij hun leveranciers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer