Kerk & religie

Synode GGN akkoord met rapport over huwelijk

BARNEVELD - De synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGN) heeft gisteren op haar jaarlijkse synodezitting te Barneveld ingestemd met een nieuw rapport over huwelijk en echtscheiding. Een van de nieuwe elementen daaruit is dat een huwelijk met een praktiserende moslim wordt veroordeeld.

Kerkredactie
22 June 2006 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Iemand die met een moslim trouwt, maakt zich volgens het rapport schuldig aan een ernstige zonde. Het rapport is terughoudend over kerkelijke censuur. Dat ligt voor de verantwoordelijkheid van de kerkenraden.Het rapport (”Eerbaar door het leven”, opgesteld door het deputaatschap huwelijksvraagstukken) is een herschreven versie van een eerder opgesteld rapport uit 1989. Aanleiding voor de herschrijving is de toegenomen gebrokenheid van het bestaan en de groeiende ontwrichting van huwelijk en gezin.

Ds. J. Roos (voorzitter commissie huwelijksvraagstukken) schrijft in een woord vooraf dat het rapport niet allereerst een richtsnoer voor kerkenraden is, maar meer voor gemeenteleden, voor wie het een middel in Gods hand kan zijn om eerbaar door het leven te gaan. Nieuw in het rapport is een hoofdstuk over medisch-ethische vraagstukken.

Bij het begin van de vergadering stelde emeritus predikant ds. F. Mallan voor om tot leden van het moderamen te benoemen ds. A. Schultink (Bruinisse), die bij toerbeurt preses was, ds. J. Roos (Barneveld), ds. T. R. Treur (Chilliwack, Canada), ds. A. van Voorden (De Beek-Uddel), de ouderling J. A. Don uit Veenendaal (eerste scriba) en J. Jansen uit Bruinisse (tweede scriba).

Eenheid
Tot de ingekomen stukken behoorde een brief van de commissie kerkelijke eenheid en verscheidenheid (KEV) van de Gereformeerde Gemeenten (GG). Op initiatief van de synode van de GG werden er in 2002 en 2003 enkele evaluerende gesprekken gevoerd over de gevolgen van de scheuring uit 1953.

De commissie van de GGN had daarna te kennen gegeven het vooralsnog bij de gevoerde gesprekken te willen laten. De commissie KEV vroeg dit standpunt nog eens te willen heroverwegen, daar de gesprekken in goede harmonie konden worden gevoerd. De commissie KEV zou graag de gesprekken continueren.

De synode van de GGN ging akkoord met een reeds verstuurde brief aan de commissie KEV. In deze brief staat onder meer dat voortzetten van de gesprekken uitsluitend vruchtbaar is wanneer het historisch onderzoek naar de gebeurtenissen uit 1953 daartoe aanleiding zou geven.

Diaken L. M. P. Scholten (Capelle aan den IJssel) merkte bij de behandeling van het rapport van deputaten hoge overheid op dat de kerk in toenemende mate naar de rand van de samenleving wordt geschoven. „De kerk verkeert in een groeiend isolement en wordt slechts geduld bij de gratie van haar uitzonderingspositie.”

De moderne samenleving is areligieus en ongodsdienstig. De angst voor de groei van de islam is daaraan mede debet, zei Scholten. Hij verwacht dat artikel 23, over de vrijheid van onderwijs, bij de komende Kamerverkiezingen een belangrijke inzet voor debat wordt.

Diaken W. Joosse (Arnemuiden) stelde bij de behandeling van het rapport van de commissie psychosociale hulpverlening vast dat de meeste hulpvragen liggen op het terrein van identiteitsproblemen, relatieproblemen en huwelijks- en gezinsproblemen. Vooral het aantal hulpvragen van jongeren groeit. Joosse: „Laten we zorgen dat er voldoende aandacht voor jongeren is. Geve de Heere gebed voor hen in deze op drift geraakte wereld.”

Het is niet te ontkennen dat internet een grote plaats in de samenleving heeft, aldus diaken J. van der Kamp (Aalburg) namens de commissie moderne media. „Op huisbezoek dient de verleiding van internet aan de orde te komen. Ook bij zakelijk internetgebruik is bescherming via een filter gewenst. Onze jongeren groeien op in een wereld met veel digitale mogelijkheden. Laten we hen met begrip en bewogenheid tegemoet treden.”

Van der Kamp wees erop dat er goede filtermogelijkheden voorhanden zijn. „Kliksafe is de afgelopen tijd aanzienlijk verbeterd en biedt meer bescherming dan andere filters.”

Ds. Treur (Chilliwack) bracht de groeten over van de buitenlandse kerken. De wereldgelijkvormigheid gaat wereldwijd door, zei hij. „Maar de Heere heeft ook aan de overzijde van de oceaan Zijn volk, ook al is het spaarzamelijk. Mocht de Heere Zijn Sion ook onder ons willen uitbreiden.”

De vergadering werd ’s morgens geopend door ds. Mallan. Hij sprak over Hebreeën 13:1: „Dat de broederlijke liefde blijve.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer