„Meer dan noorderburen”
BRUSSEL - Een volle, warme dag met een koninklijk slot. Zo is de eerste dag van het driedaagse staatsbezoek van koningin Beatrix aan België samen te vatten. De koningin genoot zichtbaar. Een protestactie van Vlaamse extremisten en de vele toespraken deden haar in dat opzicht geen kwaad.
Oranje bloemen sieren de koninklijk gedekte tafels tijdens het galadiner dat dinsdagavond staat aangericht in het koninklijk paleis te Laken. Geen toeval. De Oranjes zijn immers te gast.De Belgen weten sfeer te scheppen. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Langs de boomrijke lanen rond het paleis staan overal kaarsen. Een idyllisch beeld.
Het paleis van Laken is het woonpaleis van de Belgische koninklijke familie. Qua grootte kunnen Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde er niet aan tippen. Het gebouw heeft grandeur: hoge ruimten, veel licht, brede gangen, veel zuilen en een uitgestrekt serrecomplex.
Binnen wachten de gasten tot ze aan tafel mogen. De vrouwen in het lang en de mannen in smoking. Stijlvol. Koningin Beatrix draagt een donkerblauwe galajurk met gouden versieringen. Prinses Máxima heeft gekozen voor een witte jurk met een zilverkleurig lijfje. De heren zijn in het zwart.
Prins Constantijn sluit zich aan bij het gezelschap rond zijn moeder. De oude Belgische koningin, Fabiola, is er ook. Haar man, koningin Boudewijn, had een bijzonder hartelijke band met koningin Beatrix. Fabiola oogt oud en fragiel. Prins Laurent -zoon van koning Albert- heeft ook problemen. Hij kan amper lopen. Het gevolg van een motorongeluk. Met een stok blijft hij op de been. Aan de ontvangst van de genodigden neemt hij niet deel.
Veel gasten schuiven langs, voorafgaand aan het banket. Onder hen veel bekende Nederlanders die in België werken, zoals NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer en Eurocommissaris Kroes.
Stappen
Nederland en België zijn niet alleen buren, maar ook vrienden, bondgenoten en partners. Zo omschrijft koning Albert II van België in zijn tafelrede de verhouding met de noorderburen. „Onze volksaard moge dan wel verschillend zijn: de uitdagingen van onze maatschappij zijn erg gelijklopend.”
Het Belgische staatshoofd benadrukt het blijvende belang van intensieve samenwerking in de EU, de NAVO en de Benelux. Koning Albert vermijdt een gevoelig punt als de IJzeren Rijn niet. Hij pleit voor de aanleg van de spoorlijn door Nederlands-Limburg, die Antwerpen een betere verbinding met Duitsland moet opleveren. De Nederlanders zijn nog steeds niet om.
Koningin Beatrix wijst in haar tafelrede op het gevaar dat in Europa de zaak stil komt te staan. „Er moeten concrete stappen worden genomen. De burgers van Europa zullen zich er weer bewust van moeten worden hoe belangrijk de Europese Unie is voor ons aller bestaan.”
Tulpen
Eerder op de dag bezocht het gezelschap het stadhuis van Brussel, waar de koningin een kristallen sculptuur en cacao kreeg aangeboden. Daarna verscheen ze op het balkon, waar kinderen van de Vlaams-Nederlandse Prinses Julianaschool haar samen met het publiek enthousiast toezongen. Zwaaiend met Nederlandse en Belgische vlaggetjes zongen zij van de tulpen uit Amsterdam en de lichtjes van Brugge. Een enthousiast publiek -het plein was niet overvol- was naar de schitterende Grote Markt gekomen om de koninklijke hoogheden te zien. Hier geen protest van de extremistische Vlaamse actiegroep Voorpost, zoals gisterochtend in Antwerpen.
In het Vlaams-Nederlandse Huis de Buren kreeg de vorstin dinsdagmiddag een boek overhandigd over Nederlandse kunstenaars die in België leefden en nog leven. In het huis kunnen Nederlandstalige Belgen en Hollanders elkaar ontmoeten. In de toespraken werd een en andermaal gewezen op het naastgelegen gebouw: de Muntschouwburg. Daar werd in 1830 een opruiende opera opgevoerd die tot een volksopstand leidde die de aanleiding vormde tot de scheiding van Nederland en België.