Centraal orgaan moslims in september feit
De islamitische gemeenschap wil in september een centraal orgaan oprichten dat als gesprekspartner van de overheid kan fungeren. Minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid kreeg de plannen daartoe maandagochtend aangeboden.
De grootste koepelorganisaties zullen zich volgens M. Sini, voorzitter van het dialoogcentrum Islam en Burgerschap, bij het nieuwe orgaan aansluiten. Dat zal dan 80 procent van de 800.000 moslims in Nederland vertegenwoordigen, zo staat in het basisdocument.
Eerdere islamitische raden gingen aan etnische en religieus inhoudelijke twisten ten onder of konden geen aanspraak maken op representativiteit. Islam en Burgerschap noemt het akkoord dat de zeven koepelorganisaties nu hebben gesloten een „resultaat na 25 jaar geharrewar.”
Het Contactorgaan Moslims en de Overheid (CMO), zoals het orgaan gaat heten, zal namens de moslimgemeenschap met de overheid praten, imams aanstellen en activiteiten ontplooien zoals een Nederlandse imamopleiding. Het CMO wil verder dienstdoen als „zendende instantie”, die ministers adviseert over de aanstelling van geestelijk verzorgers in gevangenissen en het leger. Ook zal de organisatie onder meer het contact met de media onderhouden.
Het plan opnieuw een poging te wagen om een centraal moslimorgaan op te richten, rees vorig jaar mei naar aanleiding van de omstreden uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni over homoseksualiteit.