Opinie

Straling mobiele telefonie wel schadelijk

De stelling dat elektromagnetische velden geen invloed kunnen hebben op mensen, is onhoudbaar, stelt ir. F. P. van Velden.

19 June 2006 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:51
„De straling van mobiele telefonie heeft effecten op het centraal zenuwstelsel.” Foto ANP
„De straling van mobiele telefonie heeft effecten op het centraal zenuwstelsel.” Foto ANP

Vrijdag stond op deze pagina het artikel ”Tegenstanders umts grossieren in fabels”. Daarin stelt dr. ing. Hugo Kroeze dat elektromagnetische velden geen invloed kunnen hebben op mensen. Dat is een onhoudbare stelling. Kroeze heeft het over de elektromagnetische velden die onvoldoende energie hebben om elektronen uit hun baan te stoten, dat wil zeggen met frequenties beneden die van het ultraviolette licht. Daarbij horen het zichtbare licht en de hoogfrequente straling, zoals voor mobiele telefonie.Kroeze beweert dat deze velden niet gebruikt kunnen worden voor medische doeleinden. Dat is niet juist. Een voorbeeld is lichttherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de invloed van de fotonen op het biologische systeem. De fotonen van hoogfrequente velden voor mobiele telefonie hebben slechts honderdmaal minder energie - dat is binnen het gehele spectrum van elektromagnetische straling een te verwaarlozen verschil. Het is moeilijk in te zien waarom zij geen effect zouden kunnen bewerkstelligen.

En dat doen ze dan ook. In een rapport van het Jülich Instituut van mei 2005, opgesteld in opdracht van T-Mobile, staan de effecten. De straling van mobiele telefonie heeft effecten op het centraal zenuwstelsel. Ze versterkt de neuronale activiteit, beïnvloedt de cerebrale bloeddoorstroming en het EEG en is dus van invloed op de werking van de hersenen. Bovendien beschadigt de straling het DNA, het erfelijk materiaal.

Bovendien klonteren de rode bloedlichaampjes door de straling (zij vormen zogenaamde geldrollen). De experts stellen dat de straling van mobiele telefonie waarschijnlijk geen gevolgen heeft voor jonge, gezonde volwassenen. Ze vermelden daarbij wel dat voor die mening geen wetenschappelijke basis bestaat. Voor andere groepen, mogelijk in combinatie met andere factoren, kan de straling van mobiele telefonie wel gevolgen hebben.

Kroeze haalt het Zwitserse onderzoek aan. Dat heeft volgens hem aangetoond dat de straling van mobiele telefonie geen enkele invloed heeft op de gezondheid van mensen. Bij dat onderzoek zijn echter mensen boven de zestig, onder de twintig, rokers, drinkers (alcohol en koffie), dikkerds, linkshandigen, slechte slapers en ongezonde mensen uitgesloten. Uit het restant van de bevolking zijn groepen gekozen die zelf zeggen niet of wel gevoelig te zijn voor elektromagnetische velden.

Dat kan objectief helemaal niet vastgesteld worden, want mensen voelen, ruiken, proeven of zien de elektromagnetische straling van mobiele telefonie niet. Wat is dat voor een groep proefpersonen? In ieder geval geen doorsnee van de bevolking, dus uitspraken over de gehele bevolking zijn uitgesloten. Ten slotte zegt het onderzoek ook helemaal niets over de gevolgen van permanente bestraling.

Desondanks beweert Kroeze dat gevolgen voor de gezondheid niet kunnen bestaan. Hij gaat daarmee ook voorbij aan het feit dat in cellen in het bloed van mobiele bellers viermaal zo veel schade aan DNA wordt aangetroffen als in cellen in het bloed van mensen zonder mobiele telefoon, en vijfmaal zo veel micronuclei. Dat zijn aanwijzingen voor een verhoogd risico op kanker.

Kroeze kan vervolgens proberen met de thermische werking van radiofrequente velden de kanker te genezen, wat in een toenemend aantal gevallen lukt. Daar zou hij zich toe moeten beperken, in plaats van met modder te gooien naar critici van de draadloze communicatie, zoals drs. Etwald Goes van de website www.stopumts.nl. Hij speelt met de angst van de mensen en beticht de tegenstanders van hocus pocus met aardstralen. Het is kwalijk dat uitgerekend een technicus van een universitair medisch centrum zich daarmee bezighoudt.

De auteur studeerde bouwkunde en sociale wetenschappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer