Wapenstroom naar Somalië zwelt aan
LONDEN (ANP) - Wapenzendingen voor radicale islamitische milities enerzijds en de interim-regering en krijgsheren anderzijds stromen Somalië binnen, in strijd met het wapenembargo van de Verenigde Naties.
Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat aanhangers van de islamitische rechtbanken en die van de overgangsregering in Baidoa slaags raken, waarschuwt de coördinator van de VN-monitorgroep voor Somalië, Bruno Schiemsky.Dagelijks komen er over zee en door de lucht wapenzendingen binnen in het land in de Hoorn van Afrika, zei Schiemsky zondag tegen de BBC. De islamitische milities zijn bezig aan een zegetocht en controleren grote delen van het zuiden en midden van het land. Ze bedreigen nu zelfs de machtsbasis van president Abdullahui Yusuf in Puntland in het noordoosten.
Beide zijden in het conflict herbewapenen zich en de aanwezigheid van Ethiopische troepen in het land maakt de situatie alleen maar explosiever, zeggen waarnemers.
De interim-regering beschuldigt de islamitische rechtbanken ervan een aanval op Baidoa voor te bereiden. Ze hebben daarom verhalen in de wereld geholpen van Ethiopische militairen die op Somalisch grondgebied actief zouden zijn, aldus de interim-regering, die weinig in te brengen heeft in het door anarchie en chaos geteisterde Somalië.
Ethiopië, een belangrijke bondgenoot van Yusuf en zijn interim-regering, ontkende zaterdag met kracht dat het militairen Somalië in heeft gestuurd. „Het is een nieuwe strategie van de shariarechtbanken en dient als excuus om Baidoa aan te vallen.”
De Afrikaanse Unie heeft de wereld opgeroepen de interim-regering te steunen. In een communiqué uit haar hoofdkwartier in Ethiopië veroordeelde de organisatie het geweld dat Somalië destabiliseert. De Unie wil dat er een vredesmacht naar het land wordt gestuurd.
De islamitische milities hebben in korte tijd Mogadishu en de strategisch gelegen stad Jowhar, het laatste bolwerk van de krijgsheren, veroverd. Ze hebben nu het grootste deel van Zuid-Somalië in handen en maken zich op voor een offensief in noordelijke richting.
De stad Beledweyne, 300 kilometer ten noorden van Mogadishu aan de grens met Ethiopië, zou ook al gevallen zijn.