Koopkracht minima stijgt flink
DEN HAAG - Mensen met de laagste inkomens profiteren het meest van de koopkrachtmaatregelen die het kabinet dit voorjaar heeft genomen.
Minister Zalm van Financiën liet dat donderdag weten in antwoord op Kamervragen.De sociale minima en AOW’ers op het minimum zien hun koopkracht stijgen met gemiddeld 1 procent meer dan eerder door het Centraal Planbureau was voorspeld. Zo gaan echtparen op het sociale minimum, met een inkomen van 1265 euro per maand, er 3 procent op vooruit in plaats van 2 procent. Alleenstaande AOW’ers op het minimum krijgen een koopkrachtverbetering van 3,25 procent.
Het kabinet besloot eind april om een miljard euro vrij te maken om de koopkracht te repareren. De regering deed dat na de verschijning van een rapport van het Centraal Planbureau, waaruit bleek dat de koopkracht van zo’n 200.000 huishoudens gemiddeld met meer dan 2 procent achteruit zou gaan. Het kabinet had in september juist beloofd dat na „het zuur” nu „het zoet” zou komen.
De belangrijkste maatregel was de afschaffing van de milieubelasting op energie per volgend jaar. Alle huishoudens krijgen daardoor een extraatje van 52 euro. Bovendien heeft het kabinet besloten niet meer te sleutelen aan de zorgtoeslag als dat nadelige gevolgen zou hebben. Beide maatregelen zijn van invloed op het koopkrachtplaatje.
De maatregelen van het kabinet hebben aanzienlijk minder consequenties voor de koopkracht van de inkomensgroepen die meer verdienen. Tweeverdieners gaan er niets op vooruit. Alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen krijgen een halve procent meer en bij alleenverdieners met twee keer een modaal inkomen, ongeveer 58.000 euro per jaar, stijgt de koopkracht een kwart procent. Alleenstaanden gaan er tussen een kwart procent, de hogere inkomens, en driekwart procent, de lage inkomens, op vooruit.
Minister Zalm heeft ook berekend wat de koopkrachtgevolgen zouden zijn van een eventuele fiscalisering van de AOW. Met die term wordt bedoeld dat de oudedagsvoorziening niet meer uit premies maar uit de schatkist van het Rijk wordt gefinancierd. Rijkere 65-plussers zouden daardoor moeten meebetalen aan de AOW.
Volgens Zalm zou een volledige fiscalisering, wanneer die volgend jaar zonder compensatiemaatregelen plaatsvindt, AOW’ers op het minimum een licht voordeel opleveren. Maar gepensioneerden met een hoger inkomen gaan er fors op achteruit. Hun inkomensverlies kan oplopen tot 16 procent.
De PvdA stelde onlangs voor om de AOW te fiscaliseren. Fractieleider Bos zei wel dat hij dat niet in één keer wilde doen, maar heel geleidelijk. Bovendien wil hij via compensatiemaatregelen zorgen dat de inkomensgevolgen minder groot zijn.