Binnenland

Nederland wil Antilliaanse schuld overnemen

WILLEMSTAD (ANP) – Nederland is bereid een groot deel van de schulden van de Nederlandse Antillen over te nemen. Dat blijkt uit het stuk ’Partners in het Koninkrijk’ dat premier Balkenende begin deze maand aan zijn Antilliaanse ambtgenoot De Jongh–Elhage heeft overhandigd tijdens haar kennismakingsbezoek aan Nederland.

15 June 2006 18:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Het stuk is geheim maar de Antilliaanse krant Amigoe heeft er de hand op weten te leggen. Ook het ANP heeft inzage gehad. In het stuk komen voor het eerst de standpunten van Nederland naar voren over de oplossing van de torenhoge schuldenlast van de Antillen voordat de eilanden nieuwe verhoudingen met elkaar en met Nederland aangaan.Tot nu toe zei Nederland alleen dat het onder voorwaarden wilde helpen een oplossing te zoeken. Nu staat voor het eerst op papier dat Nederland daadwerkelijk schulden wil overnemen.

Nederland wil dat doen tot aan het niveau van de rentelastnorm. Die is vastgesteld op maximaal 5 procent van de gemiddelde overheidsinkomsten van drie voorafgaande jaren. Nu zijn de Antillen nog bijna een kwart van hun inkomsten aan aflossing van de schulden kwijt.

Voorwaarde is wel dat de eilanden onder beperkt toezicht komen te staan. Curaçao en Sint Maarten mogen vanaf dat moment alleen nog onder strikte condities geld lenen en pas na toestemming van de toezichthouder, die geheel door Nederland zal worden betaald. Geld lenen voor consumptieve doelen mag volgens het stuk in het geheel niet en de andere eilanden mogen ook niet zelfstandig geld lenen.

De Nederlandse Antillen hebben een schuld van omgerekend ongeveer 2,2 miljard euro. Volgens Nederland kunnen de Antillen niet uit elkaar voordat een oplossing daarvoor is gevonden.

De Antillen wil per 1 juli 2007 uit elkaar. Curaçao en Sint Maarten willen als apart land binnen het Koninkrijk verder. Saba, Sint Eustatius en Bonaire willen juist nauwere banden met Nederland. Of de streefdatum wordt gehaald, is twijfelachtig. Het traject dat daartoe moet leiden, heeft al vertraging opgelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer