Ommekeer Coca-Cola met optieregelingen
Coca-Cola heeft besloten optieregelingen vanaf eind dit jaar in zijn winstcijfers op te nemen als kosten. De Amerikaanse frisdrankgigant komt daarmee tegemoet aan de toenemende kritiek in de Verenigde Staten op de wildgroei aan forse optiebeloningen, die gesjoemel met de boekhouding in de hand zouden werken.
Indien Coca-Cola vorig jaar al zijn optieregelingen had geboekt, dan had het concern 200 miljoen dollar (5 procent) minder winst behaald. Voor dit jaar verwacht Coca-Cola 1 dollarcent per aandeel minder winst door de ommezwaai in de wijze van boekhouding.
Opties als kosten beschouwen is een zeldzaamheid. Van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten die zijn opgenomen in de S&P-500-index doen alleen vliegtuigbouwer Boeing en winkelketen Winn-Dixie dit. In Nederland is het ook niet verplicht. De concerns in de VS voelen echter na de schandalen bij WorldCom en Enron druk om op een zuiverder manier met hun boekhouding om te gaan.
In het Amerikaanse Congres is vorige week al geopperd ondernemingen te verplichten opties als kosten op te nemen in de winst- en verliesrekening. Een voorstel van de Republikeinse senator John McCain haalde het echter niet. McCain zei zondag dat zijn plannen werden getorpedeerd door een „zwerm aan lobbyisten die zeiden dat de westerse beschaving zou worden vernietigd.”
De weerstand onder ondernemingen om optiebeloningen in de resultaten te verwerken is groot. Zij voeren veelal als argument aan dat dit ook ten koste gaat van optieplannen voor al het personeel omdat de kosten dan te groot worden. Daarmee zou ook een instrument verdwijnen om werknemers op een andere manier te belonen dan met een gewoon salaris, zoals gebeurt bij startende ondernemingen.
De verwachting is echter dat Coca-Cola een trendsetter is. Hoewel president George Bush vorige week in zijn toespraak tot het Amerikaanse bedrijfsleven met geen woord repte over strakkere regels voor optieregelingen, zullen vele bedrijven overstag gaan, zo verwachten analisten. Optiebeloningen bleken bijvoorbeeld voor Enron en WorldCom-bestuurders een prikkeling om te goochelen met de boekhouding. Zij verdienden tientallen, zo niet honderden miljoenen dollars met het verzilveren van opties bij een hoge beurskoers.