Kerk & religie

Rechter: Hhg Doornspijk mag voorlopig in kerk blijven

ZUTPHEN - De hersteld hervormde gemeente van Doornspijk mag voorlopig haar kerkdiensten blijven houden in de hervormde kerk. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. Wel stelt de rechter dat de hervormde gemeente (PKN) vooralsnog gezien moet worden als de eigenaar van alle kerkelijke goederen.

Kerkredactie
15 June 2006 14:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

De hervormde gemeente had in een kort geding geëist dat de hersteld hervormde gemeente het beheer over alle kerkelijke goederen in Doornspijk zou overdragen. Op dit moment houdt de hervormde gemeente kerkdiensten in het verenigingsgebouw en dat gebouw zou te klein worden voor het aantal kerkgangers. In februari 2006 had de commissie van bijzondere zorg een nieuwe voorlopige voorziening getroffen voor Doornspijk omdat de hersteld hervormde gemeente de CBZ in een gesprek op 21 februari 2006 had laten weten „dat zij niet bereid is mee te werken aan het (mede)gebruik van het kerkgebouw voor kerkdiensten van de hervormde gemeente noch aan het (mede)gebruik van de kerktelefoon.”Rechter mr. D. Vergunst heeft woensdag in zijn uitspraak gesteld dat door de hervormde gemeente niet aannemelijk is gemaakt dat er in het verenigingsgebouw binnenkort ruimtegebrek zal zijn tijdens de erediensten. De diensten van de hervormde gemeenten worden gemiddeld bezocht door zo’n 70 mensen. De schattingen over het aantal kerkgangers bij de hersteld hervormde gemeente variëren van 900 tot 1200.

Volgens mr. Vergunst is het spoedeisend belang dat de hervormde gemeente zou hebben bij het beleggen van kerkdiensten in het kerkgebouw niet aangetoond. Hij spreek dan ook uit dat de hersteld hervormde gemeente weliswaar het beheer over de kerkelijke goederen moet overdragen, maar niet het beheer over het kerkgebouw. De hhg kan gewoon gebruik blijven maken van het kerkgebouw tot de commissie van bijzondere zorg (cbz) een definitieve regeling heeft getroffen voor Doornspijk of tot de rechter in de zogenaamde ”verklaring voor recht-”procedure zou uitspreken dat de hersteld hervormde gemeente als de voorzetting gezien moet worden van de hervormde gemeente in de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk.

De rechter komt mede tot zijn uitspraak omdat het volgens hem allerminst zeker is dat de cbz niet zal besluiten om het kerkgebouw aan de hhg over te dragen. „Het is immers geenszins zeker dat de cbz het kerkgebouw uiteindelijk niet zal overdragen aan de hersteld hervormde gemeente, ook al niet omdat naar eigen zeggen van de hervormde gemeente de redelijkheid en billijkheid ten opzichte van de uittredende groep in acht genomen dient te worden”, aldus het vonnis. „Deze beslissing zal uiteraard mede afhangen van het aantal personen in Doornspijk dat aangeeft tot de PKN te willen blijven behoren en het aantal mensen dat lid wil zijn van de hersteld hervormde gemeente. Op basis van de huidige aantallen kerkgangers is een dergelijke overdracht echter beslist niet denkbeeldig te noemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer